Sandsynligt rentefald i næste uge

Renten vil med stor sandsynlighed blive sat ned i Sverige i den kommende uge, Der spekuleres også i, at ECB sender renten ned under 2,0 procent.

AKTIEKALENDER

Både Den Europæiske Centralbank (ECB) og den svenske Rigsbank sænker - muligvis - de korte styrerenter torsdag i næste uge.

Og sætter ECB renten ned, følger Danmarks Nationalbank efter - til glæde for alle, der skal omlægge boliglån eller optage korte flex- og rentetilpasningslån.

Obligationsmarkedet har allerede taget lidt forskud på glæderne og sendt kurserne op i forventning til, at der sker noget.

Det skete i den forløbne uge, da ECB-præsident Jean-Claude Trichet antydede, at ECB muligvis sænker den ledende rentesats.

Sættes renten ned, vil der kunne høstes yderligere kursgevinster, sandsynligvis også på aktiemarkedet, eftersom der kun er indregnet et rentefald med 50 procents sandsynlighed.

De fleste økonomer er ret sikre på, at renten før eller siden sættes ned. Spørgsmålet er alene, om det sker nu på torsdag, eller først i slutningen af april.

Stribevis af gode argumenter for, at få renten sættes ned så hurtigt som muligt, kan trækkes frem:

Inflationen i euroområdet er lav - pænt under den smertegrænse på 2,0 procent, som ECB skal overholde. De sidste tal fra februar viste en prisstigning på bare 1,6 procent.

Den økonomiske vækst har det mildt sagt ikke for godt. Flere af de store lande, bl.a. Tyskland, snegler sig af sted, og væksten i Europa bliver på højst to procent, mens verdensøkonomien og USA ventes at vokse med over fire procent.

Euroen holder sig stærk over for dollaren, hvilket svækker europæisk eksport og vækst.

Flere af eurolandene har problemer med store underskud på de offentlige finanser og høj arbejdsløshed, hvilket en lavere rente kunne bidrage til at ændre lidt til det bedre.

Længe siden sidst
Trods vigtige argumenter som disse, har ECB været særdeles nølende og ubeslutsom til at sænke renten. Sidst det skete, var helt tilbage i juni 2003, hvor refi-renten blev sænket fra 2,5 til 2,0 procent.

Der er altså gået det meste af et år, og i mellemtiden er den europæisk ledighed steget. USA har som bekendt en rente på 1,0 procent, og her er der ingen slinger i valsen: Renterne blev banket hurtigt og effektivt i bund, da der var brug for det.

Torsdag er der også rentemøde i Sveriges Riksbank, og her er det mere end 90 procent sikkert, at den korte styringsrente sænkes med enten 0,5 procentpoint til 2,0 procent eller med 0,25 til 2,25 procent.

Årsagen er uventet lav inflation, uventet høj ledighed og uventet høj produktivitet. Det er tilmed sandsynligt, at der kommer flere og nye svenske rentenedsættelser senere på året, enten 29. april, eller 28. maj - eller begge gange.

Kronen let styrket
Hvad der kan ske med den danske rente, kommer der også lidt informationer om i næste uge, hvor Nationalbanken fredag udsender tal for valutareserven i marts. Her venter et fald på fire mia. kr. til 202 mia. kroner.

Nationalbanken vil dermed have støttet den danske krone med opkøb for hele 21 mia. kr. siden nytår.

Et så højt niveau har tidligere udløst en rentestigning, eller i hvert fald en udvidelse af rentespændet til euroområdet.

De sidste uger er kronen dog blevet styrket en anelse over for euroen, men begynder kronen igen at blive svækket, kan det ikke udelukkes, at Nationalbanken sætter renten op - eller måske kun sænker med 0,20 procentpoint, hvis ECB sætter ned med 0,25 procentpoint.

Ellers kommer der også regnskaber i næste uge fra Potagua og Danionics, og så holder stribevis af bl.a. KFX-selskaber generalforsamling. Det gælder eksempelvis for TDC, Lundbeck, ISS, GN Store Nord og Nordea.

Så både aktie- og obligationsfolk får noget at holde øje med i næste uge.