Samsungs kronprins nærmere tronen

Den sydkoreanske elektronikgigant ventes om en måned at udpege stifterens barnebarn, den 48-årige Jay Y. Lee, til den første officielle toppost i familieimperiet

Samsungs kronprins,?Lee Jae-yong, måtte offentligt bukke og undskylde på sydkoreansk TV i juni for, at det ikke lykkedes at stoppe spredningen af MERS-sygdommen på et hospital i Seoul, som Samsung driver. Foto: Kim Hong-Ji/Reuters Fold sammen
Læs mere

Først var det eksploderende telefoner, siden blev det eksploderende vaskemaskiner. Der er ingen tvivl om, at de stadig flere historier om problemerne hos den sydkoreanske elektronik­gigant Samsung gør ondt på Jay Y. Lee.

Den 48-årige Lee Jae-yong, som han hedder på sydkoreansk, er Samsung-topchefen Lee Kun-hees eneste søn og barnebarn af Samsungs stifter, Lee Byung-chul, og har længe været omtalt som Samsungs kronprins.

Han, der ud over koreansk også taler flydende engelsk og japansk, står til at overtage faderens imperium, der er Sydkoreas største virksomhed med en omsætning på en fjerdedel af Sydkoreas bruttonationalprodukt, og som samtidig er i sin største krise i mange år.

Lee Jae-yong er i øjeblikket næstformand i bestyrelsen for Samsung Electronics, der producerer al Samsungs forbrugerelektronik såsom fjernsyn, computere, VR-briller og altså også telefoner og vaskemaskiner, men på generalforsamlingen 27. oktober skal han formelt vælges som formand for den ni mand store bestyrelse i stedet for sin far. Samsung Electronics er verdens største TV- og mobilproducent.

Lee Kun-hee, som nu er 74 år, blev i maj 2014 indlagt efter et hjerteanfald, og siden er sønnen avanceret i familiekonglomeratet med omkring 60 datterselskaber, der for eksempel også producerer hospitalsudstyr og driver skibsværfter. Sydkoreanske traditioner fordrer imidlertid, at han ikke kan efterfølge sin far, så længe denne stadig er i live.

Udsigten til skiftet på formandsposten beskrives af analytikere som »højdepunktet af arvefølgeprocessen i Samsung Group«. Hidtil har den mediesky Lee Jae-yong holdt en relativt lav profil og har ikke beklædt højtstående poster, om end han bredt betragtes som den ubestridte leder af konglomeratet.

Udnævnelsen vil give ham større råderum men også sætte større fokus på, hvordan han klarer at styre Samsung fremad. Samsung Electronics havde netop fået vendt mange kvartalers tilbagegang, og forudbestillingerne på den nye toptelefon, Galaxy Note 7 med digital pen, var rekordmange, inden rapporterne om eksploderende og overophedede batterier ændrede alt.

2,5 millioner telefoner er blevet kaldt tilbage i en operation, der ventes at koste Samsung omkring 33 milliarder kroner – en endog meget synlig post Samsungs ellers store regnskab. I sidste uge udvidede mareridtet sig med eksploderende vaskemaskiner i USA.

Lee Jae-yong er nummer 32 på magasinet Forbes’ liste over teknologiverdenens rigeste med en personlig formue på 6,9 milliarder dollars (45,8 mia. kr.). Det gør ham til Sydkoreas tredjerigeste. Hans far er nummer et.