Salmonelladræber til eksportmarkeder

Læs mere
Fold sammen
Den sønderjyske maskinfabrik, P. Lindberg Industri A/S i Rødding, har udviklet et anlæg til at bekæmpe bakterier

effektivt, som spås store eksportmuligheder til ægpakkerier i en række europæiske lande, der ikke er så

langt med at bekæmpe salmonella som Danmark. For tiden står den enorme mikrobølgeovn på virksomhedens udviklingsværksted,

inden den sendes med skib nord på til et stort ægpakkeri i norske Sandnes, hvor to montører fra P. Lindberg Industri

monterer og gør den klar til drift i den kommende uge.



Princippet er det samme som i din hjemlige mikrobølgeovn.

En plade roterer i bunden og hele ovnen bombarderes med masser af strøm, så emnet i midten varmes meget hurtigt op. Ovnen

til nordmændene kan rumme en europalle med 3.000 æggebakker.



Uden en sikker bakteriedræbende proces må

ægpakkerierne bruge nye bakker hver eneste gang. Ved at investere i ovnen kan de genbruge bakkerne seks-otte gange - typisk

indtil æg bliver knust i bakken, som så må kasseres.



Med ovnen kan pakkeriet spare 2.000 kr. i timen. Og det

er endda en rigtig pæn forrentning, for et ægpakkeri pakker snildt 100.000-200.000 æg i timen. Driftsudgiften er

35 kilowatt el pr. time - til lige så mange kroner.



- Vi bilder ikke nogen ind, at vi kan udrydde salmonella eller fugleinfluenza,

som jo er luftbåren. Men med vores ovn kan fødevareproducenten nu stoppe smitten i det vigtige led ud til butikkerne. Ligesom

det er meget vigtigt for producenterne, at de kan garantere, at de ikke sender en smittekilde videre, som er opstået hos en

kollega eller en leverandør, siger salgschef Anders Boisen.

Især til eksport

I Danmark er der langt færre

salmonella-tilfælde, efter at Salmonellabekendtgørelsen kom i 1997. Men endnu er salmonellabekæmpelsen ikke blevet

europæisk standard, og derfor ser sønderjyderne frem til store markeder, når de europæiske forbrugere bliver

opmærksomme på, at der kan ske langt mere effektiv salmonellabekæmpelse end i dag.



I Danmark har ægpakkerierne

kun brug for tre ovne. Heraf har den største producent, Danæg, de to. Den nye ovn fra P. Lindberg Industri A/S er dog langt

mere moderne, og potentielt er der marked for 300 ovne i Europa, hvor især Holland og Spanien er de helt store ægeksportører.



I

modsætning til konkurrenterne har modellen fra Lindberg automatisk fremføring. Dermed kan den betjenes af bare en enkelt

mand, nemlig truckføreren, som trækker hætten over æggebakkerne og løfter pallen op på transportbåndet.

Herfra ruller pallen selv hen i ovnen via computerstyring og sensorer, ligesom ovnen selv lukker og åbner efter endt opvarmning.





For hygiejnens skyld monteres ovnen tværs gennem en væg, så der kan sættes skarpe skel mellem snavset

og rent område på pakkeriet.



En maskine af samme type og størrelse som til den norske kunde koster 1,5 - 2,0

mio. kr., alt efter hvor meget automatik kunden vil have med. Uden automatisk fremføring kan ovnen fås for en ca. en

million kroner.