Salget af interaktive tavler buldrer af sted

Salget af interaktive tavler til danske virksomheder er stærkt stigende. Også i uddannelsessystemet er antallet mere end fordoblet det seneste år.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Interaktive tavler er blevet populære blandt virksomheder og uddannelsesinstitutioner.

Den nye teknologi går som varmt brød hos producenten Calamus Danmark A/S i Aulum. Trenden understøttes af tal fra Undervisningsministeriet. De viser, at der ved udgangen af 2007 var 4.700 interaktive tavler alene i danske folkeskoler. Det var mere end en fordobling i forhold til året før.

- I dag er interaktive tavler vores største forretningsområde. Vi oplever stor vækst i salget af dem og forventer yderligere vækst i de kommende år, siger John Lisberg, der er salgschef i Calamus.

- Mange projektorienterede virksomheder investerer i interaktive tavler, der er et godt redskab til møderum. Det smarte er, at det skrevne på tavlen kan gemmes til næste møde. Derved er referatet allerede skrevet, når mødet er forbi, siger John Lisberg.

Tavlerne sælges for 40 procents vedkommende til private virksomheder, mens uddannelsesinstitutioner køber de resterende 60 procent.

Fra pc til tavleRanders Kommune har netop besluttet at investere 14 millioner kroner i interaktive tavler, der de kommende fire år skal installeres i 450-500 klasselokaler. Ved 450 styk er gennemsnitsprisen godt og vel 30.000 kroner pr. tavle, der alle skal leveres af Calamus.

Ordren er virksomhedens hidtil største enkeltordre på interaktive tavler. De fremstilles i England, og bringer multimedier ind i skoletimerne på en helt ny måde.

- Vi leverer interaktive tavler til mange kommuner, men ikke i samme antal som til Randers Kommune, der har vilje til at installere dem i alle klasselokaler. Det har hverken jeg eller branchen set tidligere, siger John Lisberg.

Lærerne kan skrive på tavlerne med en pen, og i stedet for at viske indholdet væk med en svamp, kan det gemmes og bruges senere eller sendes til elever og forældre. Elevernes arbejde på deres egne pc’er kan bringes op på tavlen og gennemgås. Derudover findes der forskellige programmer til brug ved matematik og naturfag.

Intelligent systemLeder af Skole-it i Randers Kommune, Lars Bertelsen, siger, at skolerne ønsker at gøre brug af netbaseret videoer og nyheder her og nu. Kommunen brugte lang tid på at afsøge markedet.

Prisen skulle passe med den løbende service og uddannelse, som leverandøren kan give. Når de gamle grønne tavler fjernes, skal skolerne have noget, der virker. De nye tavler har et proaktivt overvågningssystem, der melder, når en pære eller et filter skal skiftes. Udstyret giver lyd fra sig, når det har brug for andre servicetjenester.

- Det er vigtigt med en beredskabsplan, hvis udstyret pludselig ikke kan tænde. Vi kan jo ikke bare gå ned og hente nyt kridt, siger Lars Bertelsen.

Kommunens lærere skal deltage i et grundigt tre-trins uddannelsesprogram i de nye interaktive tavler i takt med, at de indføres i undervisningen. Kurserne tilrettelægges i et samarbejde mellem Calamus Danmark og Pædagogisk Udvikling under Skoleafdelingen i Randers Kommune.