Salget af cykler har slået alle rekorder

Massespurt. Danskerne købte i fjor over 500.000 nye cykler, og gennemsnitsprisen per cykel stiger. Forældrene gider ikke lappe cykler mere.

Danskerne købte i fjor over 500.000 cykler, hvilket er det højeste antal i de seneste ti år, og så vidt vides nogensinde.

Direktøren for Danske Cykelhandlere (DC) med cirka 350 medlemmer, Erik Oddershede, skønner, at den magiske grænse er passeret, og at gennemsnitsprisen for de solgte cykler trods øget import af billige cykler fra Fjernøsten er steget fra 2.700 kr. i 2005 til 2.800-2.900 kr. i fjor.

- 2006 var nok en smule bedre end 2005, der også var et godt år. Vi har været heldige at få del i den forbrugsfest, hele Danmark har oplevet. De tre seneste år har været gunstige for branchen, og specielt 2006 har været godt, siger Erik Oddershede.

Over 500.000 cyklerCykelbranchen, de cirka 700 faghandlere, omsatte i 2005 for cirka et par mia. kr., og DC's direktør skønner, at omsætningen er steget med fire-fem procent i fjor. Det totale cykelsalg var i 2005 på 495.000, og selv om gennemsnitsprisen per cykel er steget, vurderes 500.000 cyklersgrænsen passeret i fjor. Den almindelige citybike med indvendige gear og et fornuftigt udstyr til hverdagsbrug er fortsat danskernes foretrukne tohjulede køretøj med rugbrødsmotor, men fremgangen er ellers fordelt på mange cykeltyper, blandt andet mountainbikes og racere.

Erik Oddershede konstaterer også, at mange danske familiefædres klassiske beskæftigelse lørdag formiddag, at lappe cykler, står for fald.

- Mange er holdt op med selvreparation, og det er kommet cykelværkstederne til gode, idet værkstedsdelen af forretningerne har været i fremgang i nogle år. Et af branchens største problemer er at få mekanikere, og de første over 100 cykelmekanikere ville vi med glæde tage imod, siger Erik Oddershede.

Han erkender, at branchen har været for dårlig til at gøre opmærksom på mulighederne for at blive faglært inden for cykelreparation.

Der uddannes for tiden cirka 70 cykelmekanikere om året på de tre uddannelsessteder i Nykøbing Falster, Herning og Lyngby, og nogle forlader hurtigt branchen.

Ifølge Erik Oddershede skal der snarere uddannes 130-140 for at opfylde behovet.

Service slår supermarkederNetop servicen har været med til at dæmme op for konkurrencen fra store dagligvarekæder, der ellers i en årrække har taget markedsandele fra cykelhandlerne og reduceret deres antal fra omkring 1.200 i midten af 80'erne til nu 700 selvstændige cykelforretninger.

De seneste syv-otte år har tallet dog være konstant.

- Vi kan konstatere, at cykelhandlernes markedsandel har stabiliseret sig omkring 60 procent, idet vi ikke har tabt andele til supermarkederne i de senere år. Det er flot, at branchen formår at fastholde en så stor markedsandel. Det skyldes især det koncept omkring rådgivning, klargøring og service, som supermarkederne ikke kan hamle op med, siger Erik Oddershede.