Salg af aktier i NKT skal løfte FLS

Familieselskabet bag F.L. Smidth vil hjælpe den gældstyngede industrikoncern og samtidig selv gøre en god forretning ved at overtage en stor aktiepost i NKT til dagsprisen.

Selvom F.L. Smidth er ved at blive adskilt i hoveddele og solgt til alle sider, vil de gamle grundlæggerfamilier beholde selskabets NKT-aktiepost i deres eget regi. Det kom frem i går, da FLS Industries præsenterede endnu et kvartalsregnskab præget af røde tal.

»NKT er et gammelt selskab, som vi har haft i masser af år. Det synes vi ikke bare, vi vil slippe. Vi synes, at den investering kan være lige så god som alt muligt andet. Og ud fra den betragtning, at man skal købe, når markedet er nede, og sælge når markedet er højt, ville det være dumt at sælge på nuværende tidspunkt,« siger Christian Kjær i sin egenskab af formand for bestyrelsen i det familiestyrede Potagua - det selskab, der kontrollerer FLS Industries.

Ventet salg

Børsnoterede FLS Industries ejer i dag 26,3 procent af det ligeledes børsnoterede NKT. Det har længe stået klart, at denne og andre aktieposter skulle sælges, og pengene bruges til at nedbringe FLS' milliardgæld.

Potagua har dog kun tilbudt at overtage de 20,1 procent af NKT-aktierne - af skattemæssige grunde, oplyser Christian Kjær. Og selskabet er kun villig til at betale dagsprisen på 89 kroner pr. aktie. For under to år siden var kursen 600 kroner.

»Vi tror stadig på, at IT-markedet kommer op igen, om så det først bliver om to-tre år. Vi tror ikke på, at vi går tilbage til stenalderen på grund af 11. september. Derfor mener vi, der er potentiale i NKT. Men det er selvfølgelig en gambling,« siger Christian Kjær.

Gavner FLS og NKT

Han er glad for at gøre en god forretning for både FLS og Potagua i samme snuptag.

»FLS har bedt om, at de gerne vil nedbringe deres gæld. Derfor er det også naturligt, at vi hjælper. Og vi hjælper også os selv, for derved bliver FLS også mere salgsmodent,« vurderer formanden.

Han lover dog, at skulle nogen ønske at betale mere for aktierne end Potagua, vil de få lov til at købe dem.

FLS tabte 24 milioner kroner i årets tre første måneder, trods salg af skibe fra Aalborg Portland for 85 milioner. Især FLS Aerospace trak ned på grund af de sløje tider i flybranchen.

Trods det negative resultat er der dog også ros til selskabet fra aktieanalytikerne, fordi blandt andet NKT-salget signalerer vilje til at få gælden ned.

»Kvartalstallene var lavere end vores forventninger, men når det så er sagt er det positivt, at de fastholder deres gældsmålsætning. De skal have deres gæld barberet ned med omkring en milliard. Hovedparten skal komme fra NKT-aktieposten, og resten kan stort set findes over cash-flowet (driften, red.),« siger analytiker Holger Smitt fra Sydbank.