Sagsanlæg har kostet banker 260 mia. dollar

Ifølge en analyse fra finanshuset Morgan Stanley, har finanskrisen kostet amerikanske og europæiske banker ca. 260 mia. dollar alene i retssager.

- I USA har der været flere fortilfælde af forlig, hvilket har givet banksektoren bedre muligheder for at forberede sig på eventuelle omkostninger forbundet med sagsanlæg, udtaler Huw van Steenis, ledende analytiker hos Morgan Stanley. Fold sammen
Læs mere
Foto: STAN HONDA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver Financial Times.

Analysen, der er baseret på tal fra USAs fem største banker og 20 europæiske banker, forudser, at finanskrisens sår vil hele langsomt, og at bankerne i løbet af de næste to år kan se frem til yderligere udgifter på 65 mia. dollar i sagsanlæg.

Sagsanlæggene dækker over alt fra valutakursmanipulation til ulovlig salg af betalingssikkerheds-forsikringer, hvilket har haft en negativ effekt på banksektoren. Hårdest er det gået ud over Bank of America, Morgan Stanley, JP Morgan, Cití og Goldman Sachs, der tilsammen har måtte betale 137 mia. dollar alene i sagsanlæg.

- I USA har der været flere fortilfælde af forlig, hvilket har givet banksektoren bedre muligheder for at forberede sig på eventuelle omkostninger forbundet med sagsanlæg, udtaler Huw van Steenis, ledende analytiker hos Morgan Stanley, til Financial Times.

Siden finanskrisens udbrud har europæiske banker sluppet med en billigere regning på blot 125 mia. dollar, men Huw van Steenis påpeger, at der så småt er begyndt at brede sig en nervøs stemning blandt europæiske banker, der indtil videre ikke har indgået forlig med deres respektive justitsministerier, og derfor har Morgan Stanley beregnet, at bankerne i løbet af de kommende år vil ende med at skulle betale yderligere 50 mia. dollar.