Sag om VVS-karteller ender med bøder for 1,75 millioner

Tre VVS-selskaber koordinerede deres priser til et udbud. Sagen er endt med bøder for 1,75 millioner kroner.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har mandag offentliggjort afslutningen af en sag om karteller i VVS-branchen. Sagen har kastet seks bøder til en samlet værdi af 1,75 millioner kroner af sig.

»En tidligere ledende medarbejder i det nu ophørte selskab Sanoterm Danmark A/S har erkendt at have udvekslet oplysninger om priser og andre vilkår med konkurrenten Fredensborg VVS Teknik A/S,« skriver styrelsen.

Det er sket under et udbud af VVS-opgaver i april 2013. Bøderne er fordelt på både virksomheder og personer.

Af tre virksomheder har Fredensborg VVS Teknik fået den største bøde på en million kroner. Derudover har Christoffersen & Knudsen fået en bøde på 575.000 kroner.

Ledende medarbejdere i Fredensborg VVS Teknik, Christoffersen & Knudsen og Sanoterm har hver fået 25.000 kroner.

Grunden til, at bøden, som er blevet offentliggjort mandag, er fire gange så stor som de tre tidligere bøder i sagen, er, at straffeniveauet blevet skærpet i 2013.

Og hvor de tre første forhold blev begået før skærpelsen i marts 2013, er den sidste bøde givet for ting, der er foregået efter.

Ifølge direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Jakob Hald, er det ikke sjældent, at styrelsen støder på sager om koordinering af bud. Og det agter styrelsen at slå ned på.

»Vi har haft ganske mange sager om ulovlig budkoordinering,« siger han i en meddelelse i forbindelse med den sidste bøde i VVS-sagen.

»Når virksomheder, der burde konkurrere om opgaverne, i stedet udveksler priser eller andre konkurrencefølsomme oplysninger, risikerer kunderne at betale for meget for deres opgaver.«

»En sådan adfærd fører til, at hele formålet med udbuddet - nemlig at skabe konkurrence - falder til jorden.«

/ritzau/