Sag om spion-hacking rammer hollandsk IT-sikkerhedsfirma

Hollandske Gemalto, der laver SIM-kort, falder kraftigt på børsen i Amsterdam fredag.

Foto: GERARD JULIEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hollandske Gemalto, der laver SIM-kort, falder kraftigt på børsen i Amsterdam fredag efter forlydender om, at amerikanske og britiske spioner skulle have hacket sig ind i selskabets systemer for at stjæle privat-beskyttede krypterede nøgler i de chips, det laver til mobiltelefoner.

Nyheden er bragt til torvs af nyhedsmediet Intercept, der med henvisning til dokumenter leveret af den verdensberømte wistleblower Edward Snowden skriver, at hacket blev udført af en fælles enhed bestående af folk fra U.S. National Security Agency (NSA) og det britiske Government Communications Headquarters (GCHQ).

- Bruddet, beskrevet i et hemmeligt dokument fra GCHQ fra 2010, gav overvågningsinstanserne potentiale til hemmeligt at monitorere en stor del af verdens telekommunikation, inklusive både tale og data, skriver The Intercept på sin hjemmeside.

Gemalto, der ifølge Reuters leverer såkaldte smart chips til 450 trådløse netværksudbydere verden over, herunder til kunder som Verizon, AT&T og Vodafone, oplyser fredag, at det vil undersøge sagen nærmere.

- Vi tager denne publicering meget alvorligt og vil dedikere alle nødvendige ressourcer til fuldt ud at undersøge omfanget af sådanne sofistikerede teknikker, skriver selskabet i en meddelelse.

Investorerne er ikke helt trygge ved situationen og handler aktien i Gemalto 7,7 pct. lavere til 67,08 euro. Dermed falder den mest i Euro Stoxx 600-indekset fredag.