Sag følges tæt af dansk parlamentariker

Den danske EU-parlamentariker Karin Riis-Jørgensen (V) er stærkt kritisk over for Pfizers dobbeltpriser.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Men modsat parallelimportørernes skuffelse over, at EU-kommissionen overdrager den endelige afgørelse af Pfizer-sagen til de spanske myndigheder, så mener hun, at der er gode argumenter for at gøre det.

»For ikke at kommissionen skal drukne i sager, er det fornuftigt nok at lade en sag som denne behandle nationalt. Men det er klart, at jeg vil følge sagen fra sidelinien. Og er deres behandling af sagen eller deres konklusion ikke tilfredsstillende, kan man inddrage kommissionen på et senere tidspunkt,« siger Karin Riis-Jørgensen.

Tidligere i år gik Karin Riis-Jørgensen ind i Pfizer-sagen og tog parti for parallelimportørerne. I et brev advarede hun kommissionen om, at Pfizers dobbeltpriser sætter konkurrencen på det indre marked ud af kraft.

EUs konkurrencekommissær Nellie Kroes lovede i et svar at undersøge sagen og har nu konkluderet, at Pfizers dobbeltpriser ser ud til at være i strid med EF-traktaten.

Parallelimportørerne henter medicinen billigt i lande, hvor den er billigere end i Danmark og sælger den via de danske apoteker til priser, er ligger lidt under prisen for originalproduktet.

De fire danske danske parallelimportører, Paranova, Orifarm, PharmaCoDane og EuroPharmaDK er sundhedspolitikernes eneste værktøj til at skabe konkurrence på den del af medicinmarkedet, der på grund af patentbeskyttelse ikke er udsat for konkurrence. Sidste år sparede skatteyderne omkring 120 mio. kr. på parallelimporteret medicin.