Sæt turbo på jobkortordningen

Minikronik. Det går alt for langsomt med at trække vidensarbejdere fra udlandet til Danmark. Derfor må regeringen sætte turbo på jobkortordningen, mener formand for Ingeniørforeningen.

I de første seks måneder i år kom 691 ingeniører og it-eksperter fra lande uden for EU til Danmark, viser de nyeste tal fra Integrationsministeriet. Det er ikke tilstrækkeligt.

Selv om der er en svag stigning i forhold til tidligere, er behovet for højtuddannet arbejdskraft langt større. Flere analyser peger på, at Danmark i 2020 vil mangle 14.000 ingeniører. Flere unge har i år har søgt ingeniørstudierne, men det er ikke nok til at dæmme op for denne mangel på ingeniører. Forudsigelserne bekræftes gang på gang af de rekordlave ledighedstal for ingeniører. I juni var ledigheden for ingeniører, hvad der svarer til 929 fuldtidsstillinger. Omregnet er det 1,7 procent.

Flytter til udlandetVirksomhederne beklager sig over, at ordrer og opgaver må afvises på grund af manglende arbejdskraft. Resultatet af den udvikling er, at danske virksomheder flytter produktion og knowhow til udlandet, og det vil gøre ondt på flere fronter. Ingeniørmanglen rammer især de små og mellemstore virksomheder, som dermed risikerer at blive hæmmet i væksten. På den måde risikerer vi at miste muligheder for fremtidige industrieventyr. Tænk bare på to af de store danske virksomheder, der begge startede i det små: Danfoss og Vestas.

Det må efterhånden være åbenlyst for enhver, at Danmark skal hente arbejdskraft i udlandet, hvis velfærden ikke skal sættes over styr.

Mere turbo påDer har de seneste år været en lille fremgang i antallet af personer, der har fået arbejde i Danmark via jobkortordningen. Men mange af dem er her kun et halvt til et helt år, så der skal meget mere turbo på. Vi skal både blive bedre til at tiltrække de kloge hoveder og blive bedre til på alle måder at behandle dem på en måde, så de bliver i Danmark i længere tid. Mange tror, at det er gjort ved at sænke skatterne. Det kan måske hjælpe lidt med lavere skat på arbejde, men jeg tror ikke på, at det gør den store forskel i denne sammenhæng.

Danmark er i forvejen flere baneomgange efter lande som Irland, Holland og Canada. Sammen med mange andre vestlige lande ligger de langt højere på ønskelisten, hos højtuddannede fra lande uden for EU.

Derfor er det presserende, at regeringen hurtigt kommer ud af busken og skrider til handling. Jobkortordningen skal justeres. Det bureaukratiske papirnusseri skal minimeres. Og så skal der etableres et professionelt modtageapparat, der helt oprigtigt byder de kloge hoveder velkommen.