Sæt penge i optioner på britiske aktier

Et lille fondsmæglerselskab tilbyder danskere at spekulere i optioner på det britiske aktiemarked.

Få gevinst, hvis de britiske aktier ikke stiger vildt og voldsomt, men holder sig pænt inden for et fastsat bånd.

Det er fondsmæglerselskabet Krogmann & Partners i Laksegade i København, som tilbyder dette. Selskabet har som det eneste herhjemme specialiseret sig i at handle futures og optioner på det britiske aktiemarked.

Fordelen ved produktet er, at man kan tjene penge - og få et flot afkast - uanset, om det britiske aktiemarked går op eller ned.

»Aktierne kan ikke blive ved med at gå op. Men hos os kan man få et positivt afkast, bare FTSE100-indekset over de 100 førende britiske aktier holder sig inden for et bånd, der fastsættes hver måned,« siger Jakob Krogmann

For at være med skal man oprette en konto hos Amagerbanken, som er depotførende bank for det lille fondsmæglerselskab. Det kontante indskud skal som minimum være på 50.000 kr. Man behøver dog ikke møde med kontanter. Man kan også flytte aktier eller obligationer til Amagerbanken, og så bruge disse som sikkerhed for investeringen.

Det vil sige, at man i bedste fald kan være heldig at få både en aktiegevinst og oven i dette også et afkast fra Krogmann & Partners. Har man aktier for 100.000 kr., kan man gå ind i FTSE100-puljen med 75.000 kr., mens obligationer, der normalt betegnes som mere sikre, kan deltage med 90 pct. af deres kursværdi.

Gennem hele 2003 var Krogmann & Partnes aktive med at sælge optioner på det britiske aktieindeks på denne måde, og den strategi gav et samlet afkast på 27,48 pct., og nu håber de på at få et tilsvarende højt afkast i år.

Strategien er lagt om, så der i værste fald nu maksimalt kan tabes 30 pct. af de samlede indskud, hvis indekset bryder ud af det fastsatte bånd. Begrænsningen af tabet opnås ved at afdække de solgte optioner ved at købe et option, der 100 point længere væk på aktieindekset end den solgte option.

Den nye strategi er valgt, efter den 11. september 2001, hvor aktierne drønede ned, og hele formuen og alle indskud hos Krogmann & Partnes gik tabt.

»Vi er blevet mere forsigtige, så nu kan man maksimalt tabe 30 pct. på én måned,« siger Jacob Krogmann.

Firmaet startede med denne type inveseringer helt tilbage i 1992, og det gik rigtigt godt i flere år - lige frem til terrorangrebet på World Trade Center.

Afkastet afregnes én gang om måneen, og pengene kan frit hæves med en måneds varsel. Krogmann & Partners tager et fast honorar for besværet, nemlig 15 pct. af alle positive afkast og 0,5 pct. i fast gebyr om måneden.

Firmaet er også begyndt at pleje aktieformuer for private investorer. Her sætter de penge i den modelportefølge, som Aktie-info løbende sammensætter.

»Vi køber og sælger så aktierne for folk, som ikke har tid eller lyst til at gøre det selv. Strategien har været rimelig god ind til videre og givet et pænt afkast,« siger Jacob Krogmann.