Sære detaljer i amerikansk budgetaftale

Det politiske forlig om en ny amerikansk budgetaftale er et 157 sider langt dokument, der indeholder en stribe opsigtsvækkende detaljer - blandt andet om asparges og trehjulede elbiler.

Den amerikanske parlamentsbygning, The Capitol, i Washington DC var nytårsaften centrum for de neglebidende forhandlinger om budgetforslaget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Drew Angerer
Det kan godt være, at overskrifterne i medierne handler om marginalskatter og dagpengeperioder, men den 157 sider lange budgetaftale, som de amerikanske parlamentarikere blåstemplede natten til onsdag, indeholder langt mere end det.

Erhvervssitet Business Insider har skimmet lovteksten og noterer sig, at der flere steder er en række enten opsigtsvækkende eller umiddelbart uforståelige paragraffer.

Listen skal ses i lyset af, at der er mange øremærkede og tidsbegrænsede støtteordninger i en amerikansk finanslov, og at man ikke kommer uden om at nævne dem, hvis de skal forlænges. Det er dog ikke ensbetydende med, at det fremgår af paragrafferne, hvad punkterne reelt handler om, og hvad deres baggrund er.

Her følger sitets oplistning af de særeste punkter i aftalen:

Paragraf 312 forlænger den skattemæssige syvårige genrejsningsperiode, som underholdningscentre for motorsport er begunstiget med.

Paragraf 317 gør det klart, at film og TV-producenter får lov til at føre videre med nogle "specielle" skatteregler - og det indtil ultimo 2013. Business Insider har dog ikke noget bud på, hvad de specielle regler er.

Paragraf 329 handler om rom fra Puerto Rico og Jomfruøerne. Business Insider noterer sig, at den nuværende skatteordning på området forlænges til 2014.

Paragraf 403 fastslår, at skattefritagelsen for såvel to- som trehjulede elkøretøjer bliver forlænget.

Paragraf 405 handler om diesel - nærmere betegnet biodiesel. Den vedtagne skattefritagelse får lov til at fortsætte på dette område.

Endelig er der også godt nyt til bønder, der dyrker asparges. Den støtteordning, de kan trække på i forbindelse med tab, ser ud til at fortsætte.

Business Insider noterer sig tørt, at budgetaftalen blev vedtaget på et tidspunkt på døgnet og året, hvor langt de fleste amerikanere har drukket sig i hegnet. Dermed fortsætter de med at gøre grin med de politikere, der i månedsvis har været latterliggjort i amerikanske medier for deres ubeslutsomhed.

Det er i den forbindelse nok fair at notere sig, at de mange detaljer i en budgetaftale næppe er med til at gøre arbejdet med at nå et kompromis lettere.