Sælgeren ånder lettet op

Den ene af Danske Banks to irske banker er blevet undersøgt for uregelmæssigheder, men Danske Bank tror på, at det er et overstået kapitel. Den australske sælger har stærkt brug for pengene.

Danske Banks køb af National Irish Bank og Northern Bank giver luft til sælgeren, der er National Australia Bank. Den australske finanskoncern har nemlig været under pres fra de australske tilsynsmyndigheder for at øge kapitalberedskabet, der har været i en sølle forfatning efter en skandale, der har kostet banken dyrt.

Valutahandlere i National Australia Bank, der er Australiens største finanskoncern, har givet banken enorme tab på 1,5 milliard kroner. Det fik tidligere i år finanstilsynet til at stille krav om at øge kapitalberedskabet.

National Irish Bank har også selv været centrum for en skandale omhandlende skatteunddragelse og for lille udbetaling af renter. Ifølge Danske Bank kan uregelmæssighederne ikke ramme Danske Bank som en boomerang efter overtagelsen:

»De undersøgte forhold relaterer sig især til aktiviteter i perioden fra 1988 og 1998. Det er Danske Bank-koncernens opfattelse, at sagerne er afsluttet, at problemerne er løst, og de ansvarlige medarbejdere er fratrådt,« konstaterer topledelsen i Danske Bank.

Banken har alligevel fået indføjet en passus i handlen, der sikrer, at Danske Bank vil blive holdt skadesløs, hvis der opstår krav om erstatning mod de to banker.