Sabmiller står i årtiets dilemma

Sabmiller og bryggerikoncernens administrerende direktør, Alan Clark, står over for det største dilemma i et årti efter AB Inbev onsdag offentliggjorde sine intentioner om at købe bryggeriet.

Sabmiller er endt i et kæmpe dilemma. Fold sammen
Læs mere
Foto: MIKE HUTCHINGS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sabmiller og bryggerikoncernens administrerende direktør, Alan Clark, står over for det største dilemma i et årti efter AB Inbev onsdag offentliggjorde sine intentioner om at købe bryggeriet. Det skriver Wall Street Journal.

Den mulige fusion mellem verdens to største bryggerier medfører et stort dilemma for Sabmiller og topchef Alan Clark, der de seneste år har været under pres af vigende efterspørgsel på det brede ølmarked, faldende salg på udviklingsmarkederne og store udsving i valutakurser. Sammen kontrollerer de to bryggerier omkring 30 pct. af det globale ølmarked, og derfor ville opkøbet også skulle godkendes af konkurrencemyndigheder, særligt i Kina og USA.

Opkøbet ville blandt andet betyde, at AB Inbevs mærkevarer som Budweiser og Stella Artois, der har haft store problemer på nøglemarkederne, vil kunne vokse på nye markeder, og måske også hjælpe Sabmiller og AB Inbev med at modstå konkurrencen fra mikrobryggerier.

Omvendt vil Sabmiller og Alan Clark komme under pres fra aktionærerne for at sænke omkostningerne og øge salget af premium-øl, hvis Sabmiller siger nej til at gå videre med kurmageriet fra AB Inbev, skriver avisen

Ifølge Barclays' analytiker Kenny Lam ville opkøbet på det personlige plan sandsynligvis betyde, at Alan Clark vil miste sit job.

- Han vil måske ikke ønske at gå fra at lede verdens næststørste bryggeri til at blive nummer to i en kombineret enhed, siger Kenny Lam ifølge Wall Street Journal.

Han ville ifølge Bernsteins analytikere dog kunne trøste sig med, at den samlede Sabmiller-ledelse ville få op mod 1,8 mia. dollar til deling, næsten 11,9 mia. kr., med et potentielt tilbud på 39 pund per aktie, svarende til en præmie på 30 pct. i forhold til kursen før de seneste nyheder om handlen.

TV: Gigantisk øl-fusion på vej