Sådan vil Kina sikre job til 300.000 fyrede soldater

Beslutningen kommer efter, at officerer i hæren har udtrykt bekymring om, at masseafskedigelse i hæren, vil skabe social ustabilitet i landet.

Foto: KIM KYUNG-HOON. December 21, 2015. REUTERS/Kim Kyung-Hoon
Læs mere
Fold sammen

Den kinesiske regering vil søsætte en ny plan, der skal sikre job til en del af de 300.000 kinesiske soldater, der er blevet afskediget som led i en omfattende modernisering af verdens største hær.

Det skriver Financial Times, som citerer det nationale, statsejede nyhedsbureau Xinhua.

Reformen, der er døbt "job til drenge", indbefatter, at regeringen hvert år vil undersøge, hvorvidt statsejede virksomheder lever op til de eksisterende regler om, at de skal reservere mindst 5 pct. af ledige job til soldater, der har forladt hæren.

Beslutningen kommer efter, at officerer i hæren har udtrykt bekymring om, at masseafskedigelsen, som blev præsenteret i september, vil skabe social ustabilitet i landet.

Analytikere peger dog på, at planen kan gå ud over produktiviteten og effektiviteten i offentlige selskaber.

»Statsejede virksomheder ønsker at være mere profitorienterede, hvorfor de gennem en længere periode har fokuseret på at undgå at ansætte folk uden professionel baggrund. Folket vil helt sikkert adlyde præsident Xi Jinping, men missionen vil uden tvivl gå ud over virksomhedernes profitabilitet og interne ledelse«, siger Arthur Ding, der er Kina-ekspert ved National Chengchi University i Taiwan, til Financial Times.

Efter de 300.000 soldater har forladt hæren, består People's Liberation Army af 2 mio. soldater og er fortsat den største hær i verden målt på antal beskæftigede foran USA og Indien.