Sådan udnytter du den lave svenske krone

Sommerhus, bilreparationer og en bilig ferie er blandt de mest oplagte ting at købe for at udnytte den billige svenske krone.

Foto: Torben Christensen

Den lave svenske krone kan gøre det til en god forretning at tage bro eller tog over Øresund og bruge sine penge.

Blandt andet kan det være en anledning til at holde sensommerferien i den smukke svenske natur eller ligefrem gøre alvor af drømmen om et svensk sommerhus.

»Sidst den svenske krone lå lavt sammenlignet med den danske, så vi en stor stigning i antallet af danske turister i Sverige, fordi man fik utrolig meget for pengene på alle typer oplevelser - og på at spise og drikke. Den forsigtighed, vi ser blandt de danske forbrugere, kan få flere til at tage til Sverige hvor pengene rækker længere,« siger Anna Kron Boysen, der er PR Manager hos Visit Sweden.

Den svenske krone er blevet svækket gennem juli måned, først på grund af en overraskende rentenedsættelse med et halvt procentpoint til bare 0,25 procent og i denne uge af skuffende væksttal for svensk økonomi.

Nu koster en svensk krone bare 80 danske øre, og det vil kunne mærkes også på mindre indkøb.

»Der vil være penge at spare også på almindelige forbrugsvarer, og svenskerne har nogle andre momsregler, som gør det fordelagtigt næsten uanset hvad. Sådan noget som slik og sodavand er meget billigt i Sverige,« siger Anna Kron Boysen.Blandt de lidt dyrere ting er der flere gengangere, som mange danske forbrugere gerne krydser sundet efter.

»Danskerne har typisk haft en fordel ud af at købe elektronik i Sverige. Og så er har der gennem tiderne været en del af spare på bilreparationer. Det er en klassiker,« siger Anna Kron Boysen.

Blandt serviceydelserne er tandlægebesøg en af de mest populære.

»Det er generelt billigere, specielt når man skalk have lave de større ting. Derfor er der faktisk mange som har fast tandlæge i Sverige i stedet for i Danmark,« siger Anna Kron Boysen.

Til gengæld er der ikke meget at hente for danskere på det billigere svenske bilmarked.

»Det kan ikke betale sig, for det danske afgiftssystem gør, at man kommer op i de danske priser, så snart man importerer bilen til Danmark. Kigger man nogle år bagud, var det dog noget af det, som gjorde at mange danskere flyttede til Sverige - fordi man både kunne købe bolig og bil billigere,« siger Anna Kron Boysen. 

Selvom den svenske krone er billig nu, var den akkurat billigere i maj 2012. De senere års rekord er dateret i august 2010, hvor en svensk krone kostede bare 78 øre.