Sådan sikrer du afkast, hvis du har 50 millioner

Næsten alle investeringsmuligheder står åbne for investorer med en formue på 50 millioner kroner. Men skov, råvarer og ejendomme kan være en overvejelse værd.

Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Velhavere med 50 millioner eller derover har mange muligheder for at sprede deres investeringer og supplere aktier og obligationer med alternative investeringer. I takt med, at renterne er faldet, er interessen for råvarer, metaller, ejendomme og skov blevet større.

Mange af de alternative investeringer kan købes som indeksforeninger via et depot i f.eks. Nordnet eller Saxobank. Som udgangspunkt kræver de, at man allierer sig med en rådgiver, da produkterne kan blive meget svære at gennemskue.

Investeringsrådgiver Peter Schmiegelow har kunder med en formue omkring 50 millioner og kunder med omkring 300 millioner. Han råder sine mest velhavende kunder til at investere så bredt som muligt. Også i de mere alternative investeringsprodukter.

»Velhavende kunder med større formuer anbefaler jeg at få så stor en risikospredning som muligt. Hvis du har 300 millioner, kan du godt have 90 investeringer. Det kan være en kombination af aktier, specialiserede investeringsforeninger, skov, råvarer og andre investeringsområder.«

Gennem fonden IWC kan institutionelle investorer placere en del af deres investeringer i skov, og private har også haft mulighed for at være med. Investeringer i skov er kendetegnet ved, at man får en øget værditilvækst, når træerne vokser. Brand- og stormskader kan være en risiko, men den største risiko er i praksis oftest udsving i priserne.

Råvarer kan være et udmærket alternativ, men det gælder om at tænke meget langsigtet. Råvaremarkedet har nærmest været kollapset, og derfor er det billigt at investere i råvarer via ETFer, børshandlede fonde.

Peter Schmiegelow anbefaler i øvrigt sine mest velhavende kunder at investere en del af deres formuer i guld- eller diamantminer for at øge deres risikospredning.

For investorer med en formue på over 50 millioner er det også en mulighed at investere på ejendomsmarkedet gennem fonde eller ved at købe enkelte ejendomme.

»Mange private velhavere vil have ejendomme til at fylde måske 50 procent af investeringerne. Hvis man køber en ejendom og får et ejendomsselskab til at administrere den, får man måske fire-fem procent om året i afkast, hvis ejendommen ligger i København. Det er et løbende afkast, hvor lejeindtægterne er større end omkostningerne,« siger Peter Schmiegelow.Hedgeforeninger fik dårlig omtale efter finanskrisen, men Peter Schmie­gelow mener, at de stadig kan passe ind i en portefølje, hvis man allierer sig med en god rådgiver.Hvis man har en stor formue, giver det mening at flytte en del over i alternative investeringer, fordi obligationer ikke giver særlig meget. Men ifølge Karsten Hannibal fra Optimal Invest er det vigtigt aldrig at give køb på at have en kerne af aktier og obligationer.»Man skal have et robust fundament, lige meget hvor mange penge man har. Man ser tit, at folk investerer i noget, fordi de tror på det. Senere håber de på det, selv om det måske går dårligt, og til sidst kan de bare ikke holde det ud længere. Så sælger de på det værst tænkelige tidspunkt. Man skal afveje risiko og tidshorisont og altid have en solid kerne af aktier og obligationer at falde tilbage på. Ellers risikerer man måske mere, end man ønsker,« siger Karsten Hannibal.