Sådan forstår eksperterne det som Yellen siger

Alt i sol og måne tegner til en amerikansk renteforhøjelse 16. december. Sådan fortolker flere analytikere i hvert fald talen fra den amerikanske centralbankchef Janet Yellen, som hun holdt onsdag aften dansk tid i The Economic Club of Washington.

Foto: WIN MCNAMEE. Tal fra sidste uge viste, at Federal Reserves foretrukne inflationsindikator blot steg med 0,2 pct. på årsbasis i oktober. Og kerneinflationen, som udelukker de volatile fødevare- og energipriser, steg 1,3 pct. Dermed er der stadig et godt stykke vej til Federal Reserves mål om en inflation på 2 pct.
Læs mere
Fold sammen

Tine Choi, der er seniorstrateg i Nordea, siger, at Yellen ikke lagde fingrene imellem med hensyn til at indikere, at centralbanken, Federal Reserve (Fed), vil sætte renten op senere på måneden, hvilket vil være første gang siden 2006.

- Yellen bekræftede oktobers Fed-statement om, at væksten er tilstrækkelig stærk til, at bedringen på arbejdsmarkedet vil fortsætte et år eller to mere, og inflationen dermed vil kravle op på 2 pct., der er målsætningen, skriver Tine Choi i en kommentar til talen.

Tal fra sidste uge viste, at Federal Reserves foretrukne inflationsindikator blot steg med 0,2 pct. på årsbasis i oktober. Og kerneinflationen, som udelukker de volatile fødevare- og energipriser, steg 1,3 pct. Dermed er der stadig et godt stykke vej til Federal Reserves mål om en inflation på 2 pct.

- Med den vedvarende afvigelse fra vores inflationsmål på 2 pct. taget i betragtning vil FOMC (rentekomitéen i den amerikanske centralbank, red.) naturligvis omhyggeligt overvåge de faktiske fremskridt i retning af vores inflationsmål, når vi tager beslutninger fremover om Fed Funds-renten, lød det fra Janet Yellen.

Tine Choi vurderer, at stramningsforløbet bliver meget gradvist, og at alt naturligvis stadig er dataafhængigt.

- Døren er sparket på vid gab for en decemberforhøjelse og helt som ventet, er det arbejdsmarkedet, der er afgørende og ikke den forhutlede udvikling i fremstillingssektoren, som ISM afspejler, påpeger seniorstrategen.

ISM-indekset røg senest under 50, hvilket er første gang i tre år, at det har været så lavt. Den amerikanske centralbank har aldrig strammet pengepolitikken med et ISM-indeks under 50.

Onsdag kom ADP's beskæftigelsesrapport. Det er en privat rapport, der bruges som en indikator på den officielle arbejdsmarkedsrapport, som kommer fredag eftermiddag. Beskæftigelsesrapporten viste en stigning på 217.000 job i november, hvilket var markant bedre end ventet.

Carnegies chefstrateg Henrik Drusebjerg peger på, at oveni de stærke tal blev de foregående måneders jobtal revideret i opadgående retning, så alt i alt er det "et stærkt signal om en robust amerikansk økonomi". Og han mener, at Yellen var mere høgeagtig i sin tale end tidligere.

- Yellen indikerer meget stærkt, at Fed hæver renten i december. I sin tale i går lød Yellen optimistisk med hensyn til væksten og jobmarkedet og indikerede meget stærkt, at Fed nu hæver renten for ikke at komme for sent i gang. Hun nævnte intet om "moderate pace" i renteopgangen, hvilket hun ellers typisk har gjort, hvilket må fortolkes som en kende mere "hawkish" fra hendes side end tidligere, skriver Henrik Drusebjerg om talen.