Sådan bliver du skarp på TV

Ledere, kommunikationsfolk og eksperter, vær beredt. En ny amerikansk bog er kommet på gaden med opskriften på det perfekte tøj for at virke troværdig og overbevisende på publikum.

”Den måde, du ser på kameraet på er lige så vigtig som det, du siger,” lyder det korte budskab fra den amerikanske forfatterinde og TV producer Marta Tracy til avisen Wall Street Journal.

Hun har netop skrevet bogen ” Starring you”, der er en guide til at forberede TV-gæster på at komme i studiet. Hun advarer imod, at det ikke er i studiet, man skal eksperimentere med den nyeste mode.

”Når du bliver interviewet, har du brug for at være autoritativ,” siger hun og peger på, at det skal være konservativt, nyt – men uden at være eksperimenterende. Har du briller, skal de være uden refleksion, og i øvrigt vil en manicure sikkert også forbedre dit image!

Vær dig selv…

Herhjemme er Trine Gregorius en af de journalister, der arbejder professionelt med TV-træning gennem kommunikationsbureauet Primetime Kommunikation, hvor hun underviser i netop at optræde på TV.

Hun vurderer, at optræden – herunder påklædning – og tale er lige vigtigt:

”Hvis man har et godt budskab, men fremstår på en måde, så folk bliver distraheret, f.eks. ved mærkeligt tøj eller tics, ja så er der mange eksempler på, at de bedste budskaber drukner,” siger hun og fortsætter:

”Hvis man omvendt fremstår sikker, men har et skidt budskab, er det heller ikke godt. Der skal være overensstemmelse mellem de to ting”.

…spil ikke teater

Opskriften på en god ”performance” er ifølge hende, at man finder de fordele, man har, så man fremstår så personligt og ærligt som muligt – og med tanke på de mest nødvendige budskaber.

Hvad så med tøjet?

”Det er ikke fordi, der er en standard-gaderobe. Det afhænger af, hvem man er, hvem man repræsenterer, og hvem man afleverer budskabet til,” siger hun og understreger, at det vigtigste er, at man har noget på, man føler sig godt tilpas i.

Business.dk spurgte Trine Gregorius, om hun kunne nævne nogle fremtrædende danskere, der har større eller mindre succes i TV-interviews. Resultatet kan du se i billedserien til højre.