Så rige er USAs ti mest velhavende familier

De hedder hverken Kennedy eller Rockerfeller til efternavn, men de ti rigeste familier i USA er en farverig blanding af milliardærarvinger, entreprenører, kontroversielle republikanere og Mars Bar-producenter. Formuen er tilsammen 1,6 gange så stor som Danmarks bruttonationalprodukt.

Wall-Mart-arvingerne Rob og Jim Walton er medlemmer af USAs rigeste familiedynasti. Fold sammen
Læs mere
Foto: RICK WILKING
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan godt være, at myten om Amerika som landet, hvor enhver kan blive millionær, er en smule fortærsket og ja, en myte. Ikke desto mindre havde Sam Walton næppe regnet med, at hans detailbutik i Arkansas-byen Rogers med tiden skulle vokse sig til at blive ikke bare verdens største detailkæde, men også verdens største arbejdsgiver og virksomhed målt på omsætning. Wall-Mart.

Den dag i dag er hans efterkommere ikke bare millionærer, de er mangemilliardærer.Det viser en opgørelse over USAs rigeste familier, som magasinet Forbes har offentliggjort. Her topper Wall-Mart-arvingerne, der ejer 51 procent af selskabet, listen med en samlet formue på 152 milliarder dollars. Det svarer til over 830 milliarder kroner. Formuen deles mellem Sam Waltons tre børn og svigerdøtre samt broderen James' to børn.Wall-Mart-formuen slår alle andre familiedynastier af banen med deres rigdom, men det betyder så langt fra, at de næste på listen lider nød. Det er nemlig de fire Koch-brødre, hvoraf de to, Charles og David, sidder på langt størstedelen af den gigantiske formue. Og de to mest magtfulde sønner af grundlæggeren af Koch Industries, Fred C. Koch, er foruden deres formue kendt som glødende Tea Party-tilhængere. Totalt lyder formuen på 89 milliarder dollars eller lige under en halv billion kroner, så der nok at tage af til valgsponsoraterne.

På den følgende plads kommer Mars-familien, arvinger til slikgiganten af samme navn, og et selskab, der har tjent mere end »en slik« på foretagendet. Formuen, der er opgjort til 60 milliarder dollars eller 328 milliarder kroner, er delt mellem stifteren Frank Mars' tre børnebørn.På de følgende pladser kommer arvingerne til USAs største private virksomhed, Cargill, børnebørnene til stifteren af kapitalforvalteren Fidelity, arvingerne til mediegiganten Hearst og dem til kabelkæmpen Cox Communications, familien Pritzker og arvingerne til vandrensningsfirmaet SC Johnson. Den sidste på top-10 listen er entreprenørfamilien bag Enterprise Products, et Texas-baseret energiselskab.Lægger man de 10 formuer sammen, er de 10 familier gode for 2,897 billioner kroner, hvilket er omkring en billion kroner mere end Danmarks BNP i 2013.