Så meget koster en hobby

Hvad koster det at starte med at spille golf, tennis, cykle eller ride? Det har Dine Penge undersøgt. Læs om prisen på de dyre fritidsfornøjelser her.

Mange drømmer om at spille tennis, golf, cykle eller lære at ride - men alene anskaffelsen af det første, nødvendige udstyr kan let blive en dyr fornøjelse. Dertil kommer for flere sportsgrenes vedkommende indmeldelse i en klub eller i det mindste leje af de rette faciliteter.

Sportsudstyr i form af ketsjere, golfkøler, sko, handsker med videre koster en del. Oven i dette, skal nybegyndere også regne med udgifter til både træning og medlemskab af en sportsklub.

Selv cykling er en sport, der let koster en månedsløn eller mere, hvis man skal i gang med et bare nogenlunde udstyr.

Faktisk er der nærmest ingen øvre grænser for, hvad professionelt sportsudstyr i luksusklassen kan koste. Man kan let få cykler til over 50.000 kroner, og medlemskab af eksklusive golfklubber koster hurtigt det dobbelte af dette. Til gengæld vil det sidste ofte være en god investering på langt sigt - spillerbeviserne kan i nogle klubber sælges som en aktie, og Lübker Golf Resort på Djursland bliver i maj noteret på handelspladsen First North under Københavns Fondsbørs.

Skal man ride på egen hest af fineste slags, er det mange millioner kroner, der skal slippes.

Vi har undersøgt, hvad en nybegynder, der skal i gang med enten golf, tennis, cykling eller ridning, kan nøjes med at ofre for en startpakke af nogenlunde god kvalitet.

Ridning
Dansk Rideforbund har op mod 80.000 medlemmer, og tallet stiger kraftigt i disse år.

»Især blandt kvinder over 30 år er interessen for ridning hastigt stigende. Billedet er nok, at det er meget dyrt, og det kan det også være, hvis man skal have sin egen hest. Men voksne kan gå til ridning for 300 kroner om måneden og komme til at ride én gang om ugen for de penge,« siger Helle Quistgaard fra Dansk Rideforbund.

En sikkerhedsgodkendt ridehjelm er et must, hvis man vil i gang, og de kan købes for 150 kroner i Bilka, Netto eller andre varehuse.

»Ridestøvler behøver heller ikke være meget dyre. Man kan få dem til flere tusinde kroner, men man kan også nøjes med et par til 300 kroner, og joggingbukser er helt fint til en start,« siger Helle Quistgaard.

Men vil man eje sin egen hest, skal man regne med 2.000 kroner om måneden alene til en staldplads, foder, udmugning og pasning. Dertil kommer udgifter til dyrlæge og smed.

»Selve hesten kan man eje som en halvpart eller kvart part. Men vil man have den alene, kan den koste stort set alt og op til flere hundrede millioner kroner,« siger Helle Quistgaard.

Det tager op mod et halvt år at lære at ride bare nogenlunde, og før man kan det, bør man efter Helle Quistgaards opfattelse ikke tage på tur i skoven eller andre steder.

»Man skal kende sin hest rigtigt godt, før man rider ud i naturen, og som hovedregel bør man ikke ride alene.«

Der er masser af rideskoler i Nordsjælland - eksempelvis i Gentofte, Klampenborg, Holte og i Vallensbæk. Det koster typisk mellem 200 og 500 kroner om året at melde sig ind i en af klubberne, og derefter skal man betale typisk under 100 kroner for én times ridning. Man rider så sammen med andre i en stald, ind til man bliver dygtig nok til at tage en tur ud i skoven.

Golf
Man kan leje sig frem i starten, hvis man gerne vil prøve at spille golf og ikke vil ofre ret meget.

»Men hvis man vil købe et begyndersæt med otte jern og tre køller, kan det fås fra 2.000 kroner. Dertil kommer så 695 kroner for en vogn, og yderligere lidt til handsker, bolde med videre. Men man behøver ikke købe golfsko eller andet specielt tøj. Man kan godt spille i kondisko og normalt fritidstøj,« siger Jonathan Baldwin, der står for udstyret hos CGC Golf i Vallensbæk.

Man kan sagtens finde endnu billigere jern og køller i Netto og tilsvarende steder.

»Men problemet med dem er, at de knækker ret let, fordi de ikke er lavet af gode materialer. Så vi anbefaler et begyndersæt til 2.000 kroner, eller at man køber noget brugt udstyr på nettet,« siger Jonathan Balowin.

Et medlemskab af CGC Golf Club i Vallensbæk koster 8.000 kroner i indskud og derefter 6.300 kroner i årligt kontingent.

Men det er heller ikke en udgift, man nødvendigvis skal slippe lige med det samme. Man kan godt prøve sig frem med såkaldt Pay & Play i begyndelsen Her starter priserne ved omkring 100 kroner for voksne for én dag. Man kan også leje udstyr for 70 kroner om dagen.

»Men en træner er noget nær en nødvendighed i starten. Det koster 150 kroner for 20 minutter,« fortæller Jonathan Baldwin.

Bliver man rigtigt bidt af golfsporten, kan pengepungen hurtigt blive tømt.

»De dyreste drivere koster over 4.000 kr. og et helt sæt omkring 9.000 kroner. Dem sælger vi masser af lige for tiden,« fortæller Jonathan Baldwin.

Mulighed er der også for at leje små golfbiler til at køre rundt på banen, og mange tager også på golfferie i udlandet. De fleste golfklubber råder også over både bar og restaurant, så det bliver let en hel livsstil.

Tennis
Er man i tvivl om, hvorvidt tennis er sagen, så tilbyder Hørsholm Rungsted Tennisklub, at man kan komme forbi og forsøge sig med boldene fire fredage i maj fra klokken 17 til 19. Klubben stiller ketsjere, udstyr og træner til rådighed. De fire fredag koster 450 kroner for voksne og 225 kroner for børn.

Beslutter man sig for at blive tennisspiller, skal man betale indmeldelsesgebyr og kontingent, før man får adgang til banen. Undervisning koster mellem 400 og 665 kroner per halvår, afhængig af om man er to til fire eller helt op til otte spillere på en bane.

Oveni kommer så udstyret.

»Det vigtigste er ketsjer, bold og sko. Med hensyn til tøjet har man sikkert et eller andet, der kan bruges. Beklædningen er det, man kommer på, når man gerne vil se tennis-agtig ud,« siger Michael Tolboe, indehaver af White Sport på Østerbrogade. Butikken er specialiseret inden for alt til ketsjersport.

Som nybegynder skal man regne med opstramning af ketsjeren to gange om året, gerne ved skift mellem indendørs- og udendørssæsonen, lyder rådet fra Michael Tolboe.

Har man mod på at spille mere tennis end blot til den ugentlige undervisning, kan det sagtens lade sig gøre. I indendørssæsonen koster en times leje af en bane mellem 50 og 150 kroner afhængig af tid og bane. I udendørssæsonen er det inkluderet i medlemskabet.

Hørsholm Rungsted Tennisklub har ni indendørsbaner og 14 udendørsbaner plus et anlæg på Bukkeballevej med 5-6 udendørsbaner.

Nogle gange om ugen er der »drop-in«, hvor man kan komme og spille kampe. Som nybegynder behøver man ikke frygte at blive jordet af en elitespiller, for man deles op efter niveau. Det koster 60 kroner per gang eller 600 kroner per halvår.

Cykling
Også motionscykling kan være en ret så pebret fornøjelse at komme i gang med. Men det bør ikke afskrække, mener Tayeb Braikia fra Heino Cykler i Brøndby.

»Det kan virke dyrt at komme i gang, men når først investeringen er foretaget, er der ikke mange udgifter,« siger Tayeb Braikia, der har en fortid som professionel cykelrytter.

Han peger på, at golfspillere for eksempel betaler et stort beløb i årligt medlemskontingent, mens det ret beset ikke er nødvendigt at være medlem af en cykelklub.

Heino Cykler er en af Hovedstadsområdets største specialforretninger, når det gælder udstyr til motionscykling.

»Man kan groft sagt købe cykler fra 5.000 til 50.000 kroner. Her i eksemplet har vi fundet én frem til 13.000 kroner, og den er efter min opfattelse en særdeles god cykel at starte på,« siger Tayeb Braikia.

Startpakken til nybegynderen løber op i næsten 17.000 kroner, fordi cyklen ikke gør det alene. Tøj, specielle cykelsko og forskelligt andet udstyr løber op i næsten 4.000 kroner.

Heino Cykler arrangerer træningsture for motionister hver onsdag. Det er gratis at deltage.