Så er der (måske) godt nyt fra Grækenland

Underskuddet på de græske statsfinanser kan - med lidt talmagi - lande lidt mindre hårdt end frygtet.

De hårdtprøvede grækere kæmper stadig med at få rettet op på statens finanser. Fold sammen
Læs mere
Foto: YANNIS BEHRAKIS
En smal solstribe strejfer fredag den hårdt prøvede befolkning i Grækenland. Avisen Kathimerini skriver i hvert fald, at kilder i regeringen har røbet, at 2012-nettounderskuddet på de græske statsfinanser kan blive mindre end estimatet. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Nettoresultatet for statens finanser er en størrelse, hvor nationens enorme gældsbyrde er taget ud af regnestykket. Det officielle mål for 2012-nettoresultat lyder på et minus på 1,5 procent set i forhold til bruttonationalproduktet. Nu hævder kilder i finansministeriet angiveligt, at underskuddet nærmere bliver på 1,3 procent.

For et par dage siden kom det frem, at den græske regering faktisk har formået at få et overskud på nettofinanserne i de første 11 måneder af 2012. Overskuddet lød ifølge amerikanske medier på 2,3 milliarder euro mod et underskud på 3,6 milliarder samme periode 2011. Det er tilsyneladende den bedring, den græske regering forudser, vil smitte af på helårets opgørelse.

Regeringens mål for 2013 er et overskud på nettofinanserne på 0,4 procent i forhold til BNP.

Før man rækker armene i vejret, skal man dog huske på nettotallets beskaffenhed. Der er tale om et tal, der er renset for udgifter til de lån, Grækenland er tynget af.

Derudover er det kun kort tid siden, at det lykkedes den græske regering at overtale parterne bag redningspakken - EU, Den Europæiske Centralbank og Valutafonden - om at de skal slække på deres krav om et græsk nettooverskud i 2014 på 4,5 procent i forhold til BNP. Nu er det først i 2016, at grækerne skal leve op til målet.

Desuden må man nok indberegne en vis usikkerhedsfaktor i opgørelserne, når det drejer sig om Grækenland. På trods af hjælpepakker er det ikke meget, der skal få det græske læs til at vælte. Det blev da også tydeligt i 2012, hvor det gang på gang viste sig, at der var tvivl om, hvorvidt den græske regering kunne leve op til kravene om omkostningsbesparelser, når parterne bag hjælpepakken kom på kontrolbesøg i Athen.

Som Kathimerini-redaktøren Nick Malkoutiz skriver i en blog på den britiske avis The Guardians hjemmeside: Det eneste der er sikkert i Grækenland i 2013? Det er, at det er omsonst at komme med forudsigelser.