Så er den gal igen: Usikkerhed om nye låneudbetalinger til Grækenland

Euro-gruppen vil se resultater allerede i denne uge, hvis Grækenland skal gøre sig håb om at få udbetalt flere penge.

Foto: LOUISA GOULIAMAKI. Den græske finansminister Euclid Tsakalotos (i midten) mener, at fremgangen med bankerne går langt hurtigere end ventet. Arkivfoto.
Læs mere
Fold sammen

Der er både ris og ros til Grækenland efter Euro-gruppens møde i Bruxelles mandag. Grækerne har ikke leveret tilstrækkelig fremgang på en række områder, og derfor er kassen smækket i for grækerne, der ikke får en eurocent mere, hvis ikke de leverer konkrete mål i denne uge.

Det drejer sig om en række opstramninger af finanssektoren. Sker det, kan det udløse to milliarder euro fra krisefonden European Stability Mechanism (ESM). Det vil samtidig bane vejen for 10 milliarder euro, der skal bruges til at rekapitalisere den græske banksektor.

Den tyske finansminister Wolfgang Schäuble sagde inden mødet, at Grækenland manglede at levere på en række punkter, der er krav for at få udbetalt penge.

Efter mødet var tonen mere imødekommende, og den hollandske finansminister Jeroen Dijsselbloem, der leder Euro-gruppen, sagde til Bloomberg News, at grækerne havde gjort gode fremskridt, og at målet for næste udbetaling var i sigte. To knaster manglede dog stadig at blive høvlet ned. Det drejer sig om konkurser for private og bankledelse.

»Der har været nogle forsinkelser, men de fleste er meget tilfredse med, at vi har gjort så meget arbejde så hurtigt på en meget organiseret måde,« lød det fra den græske finansminister Euclid Tsakalotos efter mødet.

»Vi er en smule pressede, fordi rekapitaliseringen af bankerne sker hurtigere end vi have troet, så på den måde er vi et offer for vores egen succes, fordi bankerne skal rekapitaliseres en smule tidligere, og derfor skal nogle af målene, vi kunne have klaret senere, klares nu,« fortsætter han.

Den største forhindring for en ny udbetaling lader til at være græske regler om personlige konkurser og tvangsauktioner, som både har et social element og samtidig kan ramme de skrøbelige banker hårdt.