Så meget – det vil sige lidt – tjener en astronaut

Lønningerne til de dristige unge mænd og kvinder i rummet er på ingen måde af astronomiske dimensioner. En astronaut kan faktisk stå med en løn, der blot er det halve af en vanlig pilots årsløn.

Foto: NASA

»De tolv nye astronauter hos NASA kan tjene mellem 68.000 og 150.000 dollar om året,« sagde Stephanie Schierholz, der er pressetalsmand i den amerikanske rumforskningsorganisation til Market Watch, da det nye hold astronauter var blevet præsenteret på Johnson Space Center i Houston, Texas, den 7. juni.

Astronauternes årslønninger ligger dermed et sted mellem de 450.000 kroner og en lille million i danske penge.

Til sammenligning tjener en pilot i United Airlines gennemsnitligt mellem 1,8 og 2,2 millioner kroner om året, fremgår det af tal fra Airline Pilot Central.

Astronauternes lønninger kan med andre ord ikke måle sig med nogen af de fem amerikanske flyselskaber, der har de bedst betalte piloter i 2017. Lønnen er dog trods alt højere end gennemsnittet for almindelige amerikanere, som tjener i omegnen af 330.000 kroner om året, skriver Market Watch.

Kan blive sendt til Mars

I lighed med andre føderalt ansatte har civile astronauter haft en stabil, men moderat lønfremgang de seneste år.

For et år siden tjente astronauter mellem 445.000 og 975.000 kroner, og dermed er der med dagens lønninger tale om en vækst på to procent. I samme periode lå løntilvæksten for almindelige amerikanere på tre procent.

Vicepræsident Mike Pence var til stede, da NASA præsenterede sine tolv nye astronauter, som er udvalgt blandt flere end 18.300 kandidater.

Til trods for det relativt lave tal, er der tale om den største nye gruppe astronauter, NASA har ansat siden år 2000. Der er tale om seks militært ansatte og seks civile rekrutter til rumprogrammet.

De nye astronauter kan ende med at skulle udføre en række opgaver i rummet, blandt andet kan de blive de første mennesker på en bemandet ekspedition til Mars, skriver NASA selv.