S vil ændre reform

Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti varsler ændringer af arbejdsmarkedsreformen »Flere i arbejde«. De radikale kritiserer deres tidligere regeringspartner for at tage ledige som gidsler forud for et valg.

Socialdemokraterne synes ikke, at den arbejdsmarkedsreform, som de selv har skrevet under på, virker.

Arbejdsmarkedsordfører Jan Petersen (S), er i lighed med Dansk Folkeparti klar til at lave helt om på det fælles forlig om »Flere i arbejde«, som de har indgået med regeringen og de radikale.

De to partiers angreb på reformen, sker på baggrund af en ny undersøgelse fra A-kassernes Samvirke, som viser, at de private aktørers indtog som jobformidlere for ledige har fået en ringe start.

Men beskæftigelseminister Claus Hjort Frederiksen (V) og de radikales arbejdsmarkedsordfører Anders Samuelsen raser over socialdemokraternes brug af undersøgelsen.

»Hvis socialdemokraterne springer fra arbejdsmarkedsreformen på så tyndt et grundlag, så tenderer det starten på en valgkamp. Det er ikke klædeligt, at de på den måde tager de arbejdsløse som gidsler,« siger Anders Samuelsen (R).

Dyrt bureaukrati
Selvom »Flere i arbejde« først trådte i kraft for et år siden, mener Jan Petersen (S) ikke, at det er for tidligt at varsle store ændringer.

»Undersøgelsen fra A-kassernes Samvirke viser, at de kontaktsamtaler, som de private aktører står for, ikke hjælper ledige i arbejde. Og fra LOs ugebrev A4 ved vi, at det koster AF en masse bureaukrati og penge at lave aftaler med de private aktører,« siger Jan Petersen (S).

Han mener, at det er gået for vidt med brugen af private konsulentbureauer. Og at regeringen med arbejdsmarkedsforliget i rygsækken er på vej til at udvikle de helt forkerte instrumenter til at få de ledige i arbejde.

»Derfor vil vi sætte et arbejde i gang, for at finde frem til de ændringer, socialdemokraterne ønsker. Det drejer sig bl.a. om en mindre rolle til de private aktører,« siger Jan Petersen.

Dansk Folkeparti er også voldsomt utilfreds med de private bureauer.

Partiets arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted siger til Ritzau, at mange af de private jobformidlere har misbrugt ordningen til kun at holde sig selv beskæftiget. Han holder på den baggrund muligheden for en reform af »Flere i arbejde« åben.

»Det kan meget vel tænkes, at det er den vej, vi skal gå. I hvertfald når det gælder selve jobformidlingen,« siger Bent Bøgsted.

Rasende minister
A-kassernes undersøgelse viser, at det kun er 19 procent af deltagerne i de såkaldte kontaktforløb, der har fået arbejde. De færreste af deltagerne mener, at det er de private aktørers forløb, der har hjulpet dem på vej.

Men beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen nægter at tage resultatet for gode varer.

»Det er forkert at gå ud og bortdømme en reform på baggrund af en analyse, som indeholder fejl og mangler,« siger Claus Hjort Frederiksen.

Han mener, at A-kassernes Samvirke og Socialdemokraterne bruger undersøgelsen til at fordreje billedet af indsatsen for de ledige.

»A-kasserne er også aktør i beskæftigelsespolitikken. Det er uanstændigt, at de prøver at miskredittere andre aktører på markedet. Jeg finder det meget usympatisk, når en aktør prøver at svine andre aktører til,« siger Claus Hjort Frederiksen.

Ministeren og Anders Samuelsen (R) afviser, at der kan blive tale om, at fratage de ledige retten til at vælge mellem forskellige aktører.