S-veteran: Dansk andel i grønlandske råstoffer skal sikres

Det vil være en historisk fejltagelse, hvis Danmark undlader at sikre sig en andel i de økonomiske gevinster fra Grønlands råstoffer, mener tidligere socialdemokratisk energiminister.

Foto: JEANNE KORNUM.
Læs mere
Fold sammen

- Det vil være utrolig dumt at afvise et statsligt engagement. Danmark er ikke et fattigt uland. Vi har midlerne og ressourcerne til at engagere staten i et dansk-grønlandsk samarbejde. Så kommer vi ind i konsortierne og kan få et røntgenbillede af, hvad der foregår - og en andel af gevinsten.

Sådan siger den tidligere socialdemokratiske energiminister og EU-kommissær Poul Nielson til Politiken tirsdag.

Han mener ikke, det er nok, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og landsstyreformand Kuupik Kleist (IA) har nedsat en arbejdsgruppe.

- Det ændrer ikke det store. Jeg taler om hardcorepenge. Erfaringerne fra andre steder tilsiger helt utvetydigt, at man skal være til stede som aktør. Man styrker sin forhandlingsposition, hvis man selv er i stand til at stille risikovillig kapital til rådighed - og det vil staten være, fortsætter Poul Nielson.

Omvendt vil han ifølge Politiken ikke gå lige så langt som formanden for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl (DF), der i mandagens avis meldte ud, at han vil have etableret et nyt statsligt selskab, der via et samarbejde med pensionskasser og store danske virksomheder skal finansiere udvinding af de grønlandske råstoffer.

Et politisk flertal med Dansk Folkeparti, Venstre, de Konservative og Enhedslisten vil have staten til at gå ind i Grønland for at sikre Danmark retten til at udvinde værdifulde råstoffer.