S og V vil chokoladeafgiften til livs – men her stopper enigheden også brat

Iværksætterne efterspørger, at politikerne rydder op i afgiftsjunglen, ligesom de drømmer om bedre adgang til kapital og arbejdskraft. Det er dog kun et fælles korstog mod chokoladeafgiften, som Tommy Ahlers (V) og Mattias Tesfaye (S) kan blive enige om.

Tommy Ahlers (V) og Mattias Tesfaye (S) er langt fra enige i, hvor langt man som politiker skal strække sig for at komme erhvervslivet i møde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen og Ida Guldbæk Arentsen / Ritzau Scanpix

Berlingske har talt med ni stjerneiværksættere, der alle har givet deres besyv med om, hvilke tiltag fra politisk hold, de mener, vil kunne hjælpe dem med at øge værdien og omsætningen i deres virksomheder.

Bedre adgang til arbejdskraft fra udlandet og forbedrede vilkår, der vil kunne lokke flere pengestærke investorer til at placere penge i netop deres virksomheder, er nogle af de ting, der optræder flere gange på iværksætternes »ønskesedler«.

Berlingske har forelagt iværksætternes forhåbninger til en kommende regering for Tommy Ahlers (V), uddannelses- og forskningsminister og tidligere iværksætter, og Mattias Tesfaye, Socialdemokratiets ordfører for erhvervsuddannelser, social dumping, integration og udlændinge.

Når det drejer sig om de såkaldte punktafgifter – som blandt andet findes på chokolade – kan de to politiske modstandere, der begge betragter chokoladeafgiften som »bureaukratisk og bøvlet«, finde fælles fodslag, men herfra er der tilsyneladende ikke meget, de anskuer ens.

Tommy Ahlers ser adgangen til kapital og talent som »de største hindringer« for iværksætteri i dag.

»Det skal være nemmere at ansætte kvalificeret arbejdskraft, vi skal prøve at kigge på nogle af de regler, der gør det sværere,« siger han.

Og så går der heller ikke mere end et par minutter, før der bliver tordnet imod den anden parts politik.

»Socialdemokratiet vil den helt anden vej. De ønsker ikke at give danske virksomheder bedre adgang til arbejdskraft fra udlandet,« siger Tommy Ahlers.

Det siger han med slet skjult henvisning til, at regeringen blandt andet ønskede at sænke beløbsgrænsen for, hvor meget man minimum skal tjene for at komme til Danmark som udenlandsk arbejdskraft fra et land uden for EU.

Socialdemokratiet frygter øget pres på lønninger, hvis man ændrer grænsen.

»Vi mener, at ordningerne bør være forbeholdt enten folk med en forholdsvis høj indkomst eller folk med særlige uddannelser, som vi mangler, men de kommer allerede ind på positivlisten, så jeg ser ingen grund til at sænke beløbsgrænsen. Vi er bange for, at der vil komme et unødigt pres på løn og arbejdsforhold,« siger Mattias Tesfaye.

S: Husk »samfundshatten«

Tommy Ahlers mener, at Socialdemokratiets politik er »direkte skadelig for iværksætteri her til lands«, fordi de ikke ønsker at fastholde en forhøjelse af investorfradraget. Ligesom han påpeger, at Socialdemokratiet har givet udtryk for, at de vil hæve aktieindskomstskatten.

Mattias Tesfaye forklarer, at partiet er tilhænger af et investorfradrag på 400.000 kroner, som det er i dag, men at de er modstandere af at hæve fradraget for investeringer til 800.000 kroner.

Han mener, at en forhøjelse af investorfradraget vil være »en uforholdsvis stor skattelettelse til ret få mennesker, som i forvejen er velstillede nok til at kunne investere så mange penge i en mindre virksomhed. Ligesom han hæfter sig ved, at Finansministeriet vurderer, at Socialdemokratiets forslag om at hæve aktieindskomstskatten ikke vil påvirke omfanget af investeringer eller produktivitet negativt.

»Der er trods alt tale om mennesker med forholdsvis mange penge, hvis man har 800.000 kroner til at skyde i en nystartet virksomhed,« siger Mattias Tesfaye.

»Som politikere skal vi også huske at tage samfundshatten på,« tilføjer Tesfaye.

»Vores fokus er – modsat Venstres – at gøre det lettere for de mange virksomheder, der ikke i forvejen har penge i ryggen. Vi har stillet et forslag om at øge Vækstfonden med fem milliarder kroner, så vi bl.a. kan stille vækstkautioner, så bankerne kan få garanti for en fjerdedel af lån, de giver til iværksættere,« siger Mattias Tesfaye.