Rygterne svirrer om et muligt salg af Codan

På blot en uge er Codans ejere blevet mere end én milliard kroner rigere, fordi det slap ud, at Codans bestyrelse blokerede for et salg af Codan Liv & Pension til Nordea.

Rygterne svirrer om et muligt salg af Codan - 1
Tryg, Nordea og finske Sampo nævnes som mulige købere af Codan ¿ eller i det mindste dele af forsikringskoncernen. <br>Arkivfoto: Maria Hedegaard Fold sammen
Læs mere
Som fluer omkring en sukkerskål svirrer rygterne om, at det kun er et spørgsmål om tid, før som minimum væsentlige dele af forsikringsselskabet Codan er solgt.

Siden Berlingske Tidende i sidste uge kunne oplyse, at Codans bestyrelse i sidste øjeblik - og efter flere måneders forhandlinger - havde blokeret for et salg af Codan Liv & Pension til Nordea, er Codan-aktien steget med ca. 12 procent.

Det svarer til, at aktionærerne i Codan er blevet knap 1,4 milliard kroner rigere på blot en uge.

I kølvandet på bruddet med Nordea er Codan på rygtebørsen blevet smedet sammen med flere andre finansielle selskaber. Og intensive rygter i finske medier i går om, at finske Sampo - der i forvejen ejer Nordens største skadesforsikringsselskab If - ønskede at købe Codan, medførte blot endnu større interesse for Codans aktier.

Finsk bejler
Sampo købte i sidste måned svenske Skandia og norske Storebrand ud af If, der er det største skadesforsikringsselskab i både Norge og Finland, mens If er næststørst i Sverige.

Derimod har If kun en yderst begrænset markedsandel i Danmark med under fem procent - og da If samtidig ikke skjuler sin målsætning om, at selskabet også ønsker at være en betydelig aktør i Danmark, er der umiddelbart fornuft i spekulationerne. Også fordi Sampo ejer et livforsikringsselskab i Finland og derfor ikke vil være helt fremmed over for et ejerskab af Codan Liv & Pension.

Tryg og Nordea i spil
Alligevel tvivler aktieanalytiker Per Grønborg fra Alfred Berg meget på, at Sampo overhovedet er i nærheden af et ejerskab af Codan.

»Jeg er overbevist om, at Codan har været til salg for den rigtige pris de seneste par år. Men Sampo er kraftigt gældsat, og jeg tvivler på, at de har råd til at købe Codan. Da de købte If, kunne de lånefinansiere købet, men skal de købe Codan, bliver de nødt til at udstede nye aktier, og det vil blive meget svært at få en ordentlig forretning ud af det,« siger Per Grønborg.

Ifølge Per Grønborgs vurdering er det derfor stadig Nordea, som er favoritten til at overtage Codan Liv & Pension.

En anden mulighed er dog Tryg, som åbent har erkendt, at de er åben over for fusioner med andre skadesforsikringsselskaber. Samtidig er Codan via datterselskabet Trygg-Hansa pænt repræsenteret i Sverige - et marked, som Tryg ønsker at vokse på.