Rygelov sætter turbo på salg af rygekabiner

Arbejdsmiljø. Virksomheder opstiller i stort tal indendørs rygekabiner, så osende medarbejdere igen kan komme ind i varmen.

Danske virksomheder køber stort ind af rygekabiner, hvor rygerne kan nyde deres last inden for uden at genere kollegaer og omgivelser. Den nye rygelov har på rekordtid sat turbo på salget af de små indendørs kabiner, der koster op til 100.000 kroner stykket.

- I løbet af juli, agust og september måned har vi solgt dobbelt så mange rygekabiner som hele det foregående år. Vi forventer totalt en femdobling af salget herhjemme i år, siger Jon Krogh, medejer af Smokesolution.

Direktøren vurderer, at det samlede danske marked er på mellem seks og syv tusinde stykker.

Konkurrenten Smoke Free Systems har også fået rygende travlt:

- Vi troede, vi skulle have en rolig sommer, men det fik den nye lov lavet om på. De seneste måneder er salget tredoblet i forhold til sidste år. Og vi forventer, at den tendens fortsætter i efteråret. Der er mange virksomheder, der har sendt deres medarbejdere ud at ryge. De vil formentligt komme ind i varmen igen, når der bliver opstillet en rygekabine, siger Michael Bo Jensen fra Smoke Free System.

De to ryge-direktører er enige om, at det er vedtagelsen af den nye rygelov fra august, der skabt travlhed i produktionen.

- Da indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (K) i 2006 annoncerede et totalt rygeforbud, gik salget fuldstændigt i stå. Ingen turde købe en rygekabine, hvis der blev indført et totalt rygeforbud på danske arbejdspladser. Da loven blev vedtaget tidligere i år i en modificeret udgave, kunne vi igen sælge rygekabiner, siger Jon Krogh.

Årsregnskabet fra Smokesolution bærer præg af, at et faldende salg frem til sommerferien i år. Årets overskud landede i nærheden af et rundt nul. I den tilsvarende periode året før præsterede selskabet et overskud på 700.000 kr.

- Vi havde is i maven og fyrede ikke folk, da det gik dårligt. Det nyder vi rigtig godt af nu. Hvis vi skåret ned på antallet af medarbejdere i produktionen, havde vi ikke kunne leve op til efterspørgslen nu, siger Jon Krogh.

En rygekabine koster mellem 40.000 og 100.000 kroner.