Russisk økonomi skrumper for første gang i fem år

Den russiske rubel tager endnu et dramatisk fald, efter at tal fra det russiske finansministerium har vist, at russisk økonomi nu skrumper for første gang i fem år.

Nu begynder sanktionerne for alvor at gøre ondt på russisk økonomi. Fold sammen
Læs mere
Foto: MAXIM SHIPENKOV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis man sværger til det klassiske billede af Rusland som en bjørn, så kan man måske tale om, at bjørnen er gået i vinterhi uden tilstrækkelig føde og derfor langsomt er ved at miste sin modstandskraft.

Konsekvensen af striden mellem Vesten og Rusland sætter nu alvorlige spor. Som forudsat af flere internationale organisationer skrumper russisk økonomi nu for første gang i fem år.

Tal fra det russiske Finansministerium viste mandag, at den samlede produktion i landet, BNP er faldet med 0,5 procent fra november sidste år til i år. Og med de nuværende oliepriser på omkring 60 dollar per tønde olie kan BNP falde med yderligere fire procent til næste år, advarer finansminister Anton Siluanov.

»De russiske myndigheders vurdering af den økonomiske situation er mere pessimistisk, end den var for en måned siden. Og det her er en anerkendelse af, at sanktionerne rammer hårdere, end de havde forventet,« siger kapitalforvalter i Rusland for finanshuset Rye, Man & Gor til nyhedsbureauet Bloomberg.

De pessimistiske toner sætter spor på de finansielle markeder. Rublen, som ellers havde genvundet lidt styrke i sidste halvdel af december, faldt mandag med 8,5 procent i forhold til euroen.

Det ledende russiske Micex-indeks falder med godt én procent i den første handel tirsdag morgen. Indekset er nu samlet faldet med seks procent i løbet af 2014. Og de russiske aktieselskaber bliver af mange analytikere vurderet til at være blandt de billigste i verden, hvis man sammenholder aktiekurser med selskabernes formodede indtjeningsevne.

»Med olieprisen på det her niveau, den første økonomiske tilbagegang siden 2009, og når der bliver solgt ud af rublen, så er der i virkeligheden ikke meget at være optimistisk omkring,« siger Vladimir Osakovskiy, økonom hos Bank of Amerika i Rusland til Bloomberg.

Også de russiske virksomheder er blevet mere forsigtige. Det såkaldte PMI-indeks, som er baseret på en rundspørge til indkøbschefer i de største virksomheder, faldt fra 51,7 i november til 48,9 i december. Indeks 50 er skillepunktet mellem vækst og tilbagegang.

Med til at bidrage til den dårlige stemning er sandsynligvis, at en domstol i Moskva pludselig har besluttet sig for at fremrykke sin dom i sagen mod oppositionslederen Alexei Navalny.

Den 38-årige jurist blev i 2011 og 2012 lynhurtigt en af de stærkeste trusler mod Putin med sin anti-korruptionskampagne. Men i sommeren 2013 blev han anholdt og selv anklaget for bedrageri  mod den russiske del  af det franske kosmetikmærke Yves Rocher. Anklageren går efter 10 års fængsel.

Sagen mod Navalny bliver dog i udlandet i høj grad set som politisk motiveret. Og spekulationerne går på, at domstolen i Moskva har besluttet sig for at fremrykke dommen til et tidspunkt, hvor mange russere holder ferie for at undgå massedemonstrationer.