Russisk økonomi er den store taber

Danske virksomheder med aktiviteter i Rusland bevarer optimismen. Men den højspændte situation vil føre til et markant tilbageslag i russisk økonomi, der også vil ramme danske interesser.

Såvel Carlsberg som Danfoss (billedet) følger situationen nøje i Ukraine og Rusland, da Rusland hører til begge koncerners vigtigste markeder. Carlsberg er den næststørste bryggerikoncern i Ukraine og Danfoss har også både produktion og salg i Rusland). Arkivfoto: Peter Helles Eriksen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om de færreste eksperter venter en massiv international handelsembargo mod Rusland, kommer præsident Vladimir Putins uforudsigelige og risikable fremfærd i Ukraine til at sætte sit præg på russisk økonomi i årevis.

Den russiske offensiv har nemlig ført til en vestlig mistro mod Rusland, der uden tvivl både vil føre til markant færre udenlandske investeringer og en langt hårdere linje over for Rusland i økonomiske spørgsmål – eksempelvis i forbindelse med handelstvister. Dertil kommer, at EU sandsynligvis vil arbejde for langt hurtigere energiuafhængighed af Rusland.

»I disse dage bliver der opbygget billeder, som det bliver svært for Rusland at slippe af med. Den helt store økonomiske risiko for Rusland er omfattende handelssanktioner, men selv hvis situationen ikke eskalerer yderligere, vil Rusland få nogle hårde år rent vækstmæssigt,« siger chefanalytiker i Nykredit, Ulrik H. Bie.

Udsigten til lavere vækst i Rusland viste sig prompte mandag, hvor det russiske aktiemarked faldt med knap 11 procent.

Tirsdag genvandt det russiske marked en smule af det tabte, men den russiske rubel ligger fortsat tæt på mandagens historisk lave niveau over for euroen. Samtidig har den russiske centralbank hævet renten for at mindske kapitalflugten ud af landet, og den højere rente vil svække økonomien yderligere.

De fleste danske virksomheder med betydelig aktivitet i Ukraine signalerer optimisme udadtil. De finder trøst i det faktum, at hverken Rusland eller Europa har interesse i, at den tilspidsede situation eskalerer yderligere.

Adm. direktør i fødevarevirksomheden Uhrenholt, Sune Uhrenholt, er fortrøstningsfuld, selv om han henter en fjerdedel af sin omsætning på det russiske marked.

»Vi tror ikke på, at der bliver krig. Og vi tror heller ikke på, at der vil komme store handelsembargoer eller noget lignende. Men vi følger situationen nøje,« siger han.

Uhrenholt står via datterselskabet Emborg Foods for distribution af fødevarer i Rusland og har en omsætning på omkring en mia. kr. og omkring 350 medarbejdere i Moskva og Skt. Petersborg.

Selv om direktøren ikke venter store handelssanktioner, har han taget sine forholdsregler i forhold til de kraftige rystelser på de finansielle markeder.

»Vores primære bekymring er valuta- og rentemarkederne. Vi har en gæld i Rusland, og for at sikre os mod en devaluering af rublen, har vi taget nogle modposter med lån i Europa,« siger Sune Uhrenholt.

Netop de betydelige fald i den russiske rubel er en hovedpine for en del danske selskaber med aktiviteter i Rusland. Det gælder blandt andet Carlsberg, der har en position som markedsleder i Rusland og nummer to i Ukraine. Den danske bryggerikoncern henter 35 procent af sin indtjening i Østeuropa, men på den korte bane kører forretningen »upåvirket« videre.

»Det her er en meget politisk konflikt indtil videre. Både i Rusland og Ukraine har vi lokale produktionssteder, der sælger varerne lokalt. Så Carlsbergs virksomhed er meget lokal i de her lande, og vi er ikke påvirket af en import/eksport-situation,« siger Jens Bekke, kommunikationsdirektør i Carlsberg.

Påvirkninger af den russiske økonomi og rublen kan til gengæld få store økonomiske konsekvenser for bryggerigruppen. Da selskabet for en uge siden fremlagde årsrapport for 2013, forklarede de, at resultatforventningerne er baseret på gennemsnitskurser i 2014 – herunder en kurs på 49 rubler pr. euro. Og for hver eneste rubel, kursen bliver svagere, vil det koste gruppen knap 100 mio. kroner på driftsresultatet. Den aktuelle situation i Rusland fik mandag kursen til at falde til under 50, og i går rettede den sig til cirka 49,5. Hvor stor Carlsbergs økonomiske hovedpine bliver, afhænger af de næste dage og ugers udvikling i sagen.

Hos termostatproducenten Danfoss følger man ligeledes udviklingen tæt, da Rusland er blandt Danfoss’ vigtigste markeder. I selskabets seneste kvartalsrapport er væksten i Rusland således oppe på 18 procent. Danfoss har både produktion og salg i Rusland med omkring 900 ansatte, mens antallet af ansatte i Ukraine ligger på 90.

Forretningen er ikke påvirket på kort sigt, mens også her kan valutakursens udvikling give problemer.

»Vores salg og produktion i Rusland er på nuværende tidspunkt ikke direkte påvirket, men vi følger situationen nøje og holder øje med udviklingen i den russiske valutakurs over for euroen. Det er dog for tidligt at drage nogle konklusioner,« siger Lasse Bastkjær Jensen, pressechef i Danfoss.

Også børsintroduktions-aktuelle ISS har aktiviteter i Rusland, hvor koncernen har knap 1.000 medarbejdere beskæftiget i det russiske datterselskab.

Her er Rusland dog fortsat et lille marked, og på koncernplan betyder udviklingen på det russiske marked næsten ingenting for den danske servicegigant, fortæller administrerende direktør for ISS i Østeuropa, Flemming Bendt.

Hverken shipping-virksomheden Scan-Shipping eller Velux, der begge har aktiviteter i Rusland, ønsker at kommentere den aktuelle situation.

Se udenrigsministeriets oversigt over danske virksomheder i Rusland.