Russer anklages for forsøg på hvidvask for 321 millioner

Det er ikke småpenge, det drejer sig om, når en 47-årig russisk forretningsmand mandag tager plads på anklagebænken i Københavns Byret.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gennem fire år forsøgte han at hvidvaske beløb, der svarer til 321,6 millioner kroner.

Det mener Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet - i daglig tale Bagmandspolitiet, der har tiltalt ham for forsøg på hæleri af særlig grov beskaffenhed.

Ifølge anklageskriftet, som Ritzau har fået aktindsigt i, forsøgte den 47-årige, der er bosat i Sankt Petersborg, fra januar 2010 til december 2013 at skaffe sig selv eller andre del af et udbytte, der stammede fra strafbare handlinger.

Det skete gennem mandens firma, der er registreret i skattelyet Belize i Mellemamerika.

Til firmaets konti i en dansk bank blev der fra flere konti i udlandet overført store beløb.

I alt skulle det ifølge anklageskriftet dreje sig om 17.674.180 euro (131.495.899 kroner) og 31.686.978 dollar (190.121.868 kroner).

Fra den danske bank blev pengene sendt videre til flere andre konti i udlandet, selv om den 47-årige vidste, at pengene stammede fra kriminalitet, mener Bagmandspolitiet.

I retten vil anklagemyndigheden kræve, at den russiske forretningsmand idømmes en fængselsstraf, mens hans firma efter anklagerens mening skal have en bøde.

Sagen fortsætter i næste uge, og dommen ventes af falde 25. oktober.

/ritzau/