Ruslands olieøkonomi halter

Trods høje oliepriser er der ingen turbovækst i Rusland. En smertefuld omstilling af økonomien venter forude.

Selv med den nuværende høje oliepris har Rusland kurs mod lavvækst og stagnation. Foto fra Slavneft-Yanos-raffinaderiet i nærheden af byen Jaroslavl 250 km nordøst for Moskva. Fold sammen
Læs mere
Foto: MAXIM SHEMETOV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MOSKVA: For en stund så det ud til, at Rusland kunne gøre det igen. Ligesom russerne i 1998 vekslede en finansiel nedsmeltning til ti års væksteventyr, så kom landet hurtigt på benene efter den globale nedtur i 2009.

Allerede i 2010 voksede økonomien 4,5 pct., og regeringen skruede snart efter prognoserne op over fem pct.

Men så let skulle det ikke gå. Hvad, der lignede et opsving, fladede ud. De seneste seks kvartaler har væksttakten været konstant faldende. De seneste dage er rublen rutsjet til det laveste niveau over for euroen siden 2009.

I sidste uge fejede landets centralbank så de høje forventninger af bordet en gang for alle. Landet har nu kurs mod en vækst på to procent i år, lød det.

Det er langt fra de 3,6 procent, som regeringen forudså for få måneder siden og milevidt fra de fem-otte procent, der i begyndelsen af nullerne satte et R for Rusland ind i samlebetegnelsen for verdens store vækstlande, BRIK.

»Stagnation er nok det rette ord. Vi har meget lave vækstrater, det er sandt,« sagde Ruslands minister for økonomisk udvikling, Aleksej Uljukajev.

Lavthængende frugter plukket

Det værste er, at Rusland ikke kan skyde skylden for genvordighederne på olieprisen.

På længere sigt kan nyfundne olie- og gasreserver i USA ganske vist også presse energipriserne nedad. Men indtil videre er olien stadig dyr, over 110 dollar tønden, og mindst ligeså lukrativ for Rusland som i de bedste oliefyrede vækstår mellem 2003-2008. Dengang løftede råstoffernes enorme kapitalindsprøjtning en lav levestandard i vejret og gjorde på få år Rusland til et førende forbrugsmarked i Europa inden for flere brancher.

Men sådan fungerer det ikke længere. De lavthængende frugter er plukket, statens udgifter skudt i vejret, og den høje oliepris bidrager derfor ikke længere til vækst i den brede økonomi, siger Valerij Mironov, økonom ved Moscow Higher School of Economics til avisen Novoje Isvestija.

Også den russiske regering har erkendt, at råstoføkonomien er i en blindgyde. Her lyder løftet nu endnu engang, at man vil satse på bedre kår for små og mellemstore virksomheder. Og på at køre gravkøer og kraner i stilling til store infrastrukturprojekter. Endelig ventes centralbanken at sænke renten i den kommende måned.

Men ingen taler i dag om gamle dages turbovækst. Hverken i år eller næste år eller lige foreløbigt. Med den nuværende oliepris har Rusland kurs mod lavvækst og stagnation, indtil man har gennemført den nødvendige omstilling af økonomien, siger Valerij Mironov. Hvis olieprisen endda falder, vil det give store problemer, også selv om landet har fyldt reserverne i de fede år.

»Det ville ikke være en gældskrise som i Europa, men en krise på grund af regeringens for store løfter,« siger Valerij Mironov.