Rusland vil indfase betalinger for gas i rubler gradvist

Mens lande som Tyskland og Østrig har gjort de indledende øvelser til at rationere gas, lyder det fra Kreml, at kravet om betaling i rubler vil blive indfaset gradvist.

(Arkiv) Kreml-talsmand Dmitrij Peskov siger ifølge BBC og Süddeutsche Zeitung sent onsdag, at den russiske præsident Vladimir Putins beslutning om, at »uvenlige« europæiske lande skal betale russisk naturgas med rubler, vil bliver indført gradvist. Arkivfoto: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / Ritzau/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: NATALIA KOLESNIKOVA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rusland vil efter alt at dømme ikke lukke for gashanerne med det samme, hvis de ikke modtager forfaldne betalinger for naturgas torsdag, sådan som regeringen i Kreml har krævet.

Det skriver flere medier, heriblandt Børsen, Süddeutsche Zeitung og BBC på baggrund af meldinger fra Kreml.

Her har en talsmand, Dmitrij Peskov, onsdag aften ifølge Süddeutsche Zeitung, sagt, at Moskva fastholder målet om, at betalingerne skal falde i rubler, men at præsident Vladimir Putins instruks om at skifte til at betale i rubler ikke er gyldig for torsdag.

Men Moskva ønsker at holde fast i det egentlige mål. Ifølge det russiske præsidentkontor bør overgangen ske gradvist. Dollaren som global reservevaluta har haft sin tid, så betalinger i de respektive nationale valutaer er uundgåelige. Præsident Vladimir Putins instruks om at skifte til rubelbetaling er endnu ikke gyldig for denne torsdag, siger Kreml-talsmand Dmitrij Peskov.

»Betaling og levering er tidkrævende processer … fra et teknologisk synspunkt er det en langvarig proces,« siger Dmitrij Peskov ifølge BBC.

Samtidig beretter Børsen, at Peskov til gengæld åbner op for, at også olie og vigtige råstoffer kan blive omfattet af kravet om betaling i rubler.

Putin har haft Scholz i røret

Rusland meddelte tidligere på måneden, at »uvenlige« lande skulle betale for deres gas i rubler med virkning fra 31. marts, som et modsvar mod, at den russiske centralbanks valutareserver er indefrosset i EU-landene, men EU, der indtil nu primært har betalt i euro, har afvist kravet.

For at være forberedte, hvis Rusland skulle reagere på de manglende rubelbetalinger, har Tyskland og Østrig, der i øjeblikket får henholdsvis omkring halvdelen og 80 procent af deres naturgas fra Rusland, ifølge BBC taget de først skridt mod at kunne indføre rationering af naturgas.

Indtil videre har de to lande dog gas på lager, og der er ifølge BBC tale om en tidlig indsats for at være forberedt på en eventuel forværring af situationen.

Ifølge Süddeutsche Zeitung har den tyske forbundskansler Olaf Scholz onsdag diskuteret sagen med den russiske præsident Putin, og skulle være blevet forsikret om, at overgangen til rubelbetaling for russisk gas ikke skulle føre til ulemper for Tyskland.

Herhjemme har danske myndigheder også udarbejdet en plan for, hvordan gas kan rationeres, hvis der skulle opstå gasmangel. Det betyder, at en række store, energitunge danske virksomheder enten må skifte gas ud med andre brændsler, skære ned for produktionen i en periode eller helt lukke produktionen.