Rusland lægger pres på udenlandske teknologivirksomheder

Teknologivirksomheder kan fremover tvinges til at opbevare data om russiske brugere på servere fysisk placeret i Rusland. Det kan blive dyrt og besværligt for eksempelvis Google, Facebook og Twitter.

Foto: BORIS ROESSLER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den såkaldte balkanisering af internettet er rykket et skridt nærmere. Denne gang er det Rusland, som indfører særlige regler for, hvordan russiske brugeres adgang til nettet skal fungere.

Det russiske parlament har netop vedtaget en lov, som fremover vil tvinge teknologi-virksomheder til at opbevare russiske brugerdata på servere fysisk placeret i Rusland, skriver FT.com.

Nægter virksomhederne at overholde loven, vil det være muligt for den russiske stat at blokere for adgang til en tjeneste.

Tiltaget skal ses som et svar på afsløringerne af omfattende, amerikansk overvågning af internettet via NSA, men vil samtidig også udgøre en mulighed for Rusland til at lægge pres på de store, for det meste amerikanske, teknologivirksomheder, som servicerer russiske brugere.

Opbevaring af russiske brugerdata på russiske servere kan blive dyrt og besværligt for it-giganter som Google og Facebook, som i dag opbevarer disse data uden for landets grænser.

Tidligere har også den brasilianske regering overvejet et lignende tiltag, men har dog droppet det. I forvejen har eksempelvis Iran og Kina lagt en række begrænsninger på, hvordan landets borgere kan bruge internettet.