Rusland har kurs mod dyb recession

Den russiske centralbank opstiller et »risiko-scenario«, hvor den dybe økonomiske krise fortsætter med kraftigt reallønsfald. Årsagen er den lave oliepris. Den russiske banksektors topmand forudsiger fortsat recession, hvis ikke man går i gang med økonomiske reformer.

Der er ikke mange kunder til luksusbutikkerne i Moskva Fold sammen
Læs mere
Foto: SERGEI KARPUKHIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ruslands økonomi kan være på vej ind i en dyb recession med høj inflation og fortsat fald i reallønnen.

En række iagttagere har forudsagt dette gennem flere måneder, også iagttagere tæt på Kreml. Denne gang er der Bank Rossii, den russiske centralbank, som kommer med advarslen. Skrækscenariet bliver et stadig mere realistisk scenario – på grund af den stadigt faldende oliepris.

Banken arbejder fortsat med en forestilling om, at olieprisen vil ligge konstant på 50 dollar de kommende år – og det er så endda prisen på oliekvaliteten Urals, der typisk ligger et par dollar under prisen på Brent-kvaliteten. Men nu er der gået en uge siden OPECs topmøde, hvor kartellet reelt åbnede for ubegrænset olieproduktion, og i disse dage sælges Brent-olie til 38 dollar tønden. Centralbankens basisscenario virker mere og mere urealistisk. Og det såkaldte risikoscenario ligner mere og mere virkeligheden.

»Den seneste dynamik i oliepriserne taler for, at aktualiteten af dette scenario er steget,« siger chefen for Bank Rossii, Elvira Nabiullina, ifølge nyhedssitet Vedomosti.

I risikoscenariet ser virkeligheden grum ud for russerne. Her falder olieprisen til 35 dollar – hvor den nærmest allerede er – og bliver liggende dér. Krisen vil fortsætte, investeringerne gå yderligere ned, og BNP vil falde med to-tre procent. Russernes realløn vil falde med næsten ti procent til næste år, og arbejdsløsheden stige – altså alt i alt et scenario, som må vække seriøs bekymring, ikke bare blandt almindelige russere, men også i Kreml, hvor man utvivlsomt husker de mange demonstrationer mod Putin i 2011-2012.

I 2015 vil den russiske økonomi at skrumpe med 3,8 procent, venter IMF.

Realistisk scenario

Reelt er det risikoscenariet, man kigger på i den russiske ledelse. Finansminister Anton Siluanov sagde lørdag, igen ifølge Vedomosti, at olieprisen kan ryge helt ned på 30 dollar i 2016, og at de lave priser sandsynligvis vil være fremherskende det meste af året. Og Siluanov advarede derfor sine landsmænd om at forberede sig på »vanskelige tider«.

Finansministeriets beregninger viser, at selv en oliepris på 40 dollar i gennemsnit for næste år vil øge det offentlige underskud til 5,2 procent af BNP. Det vil øge presset på både sundhedssektoren og uddannelsessektoren, eftersom regeringen allerede har gjort det klart, at forsvarsudgifterne, der sluger næsten en femtedel af statsbudgettet, ikke vil blive rørt.

At scenariet ikke er urealistisk, fremgår af bankøkonomernes prognoser for en situation, hvor ingen af producentlandene vil afgive markedsandele, og verdens olielagre er ved at være fyldt. Moody’s forudsiger tirsdag, at Brent-olieprisen vil ligge på 43 og 48 dollar de to næste år. Chefstrateg Frank Øland fra Danske Bank vurderer, at olieprisen kortvarigt vil dykke under 25 dollar i 2016, men dog slutte året højere end i dag, hvor den ligger på 38 dollar. Og Goldman Sachs’ nyeste prognose trumfer alle: Investeringsbanken forudsiger, at prisen kan komme helt ned på 20 dollar.

Reformer

For de almindelige russere bliver virkningerne mærkbare, for inflationen fortsætter opad. Det skyldes først og fremmest, at den russiske valuta udvikler sig nærmest synkront med olieprisen; når olien bliver billigere, har Rusland mindre hård valuta at sælge, og så falder rubelkursen også.

Samtidig har Rusland selv bragt sig i en situation, hvor landet ikke får gavn af faldet i verdensmarkedspriserne på fødevarer, erkender Bank Rossii. Man har selv indført sanktioner mod en masse vestlige fødevarer.

»Effekten af en lav udenlandsk inflation, som ville kunne føre til et fald i den indenlandske inflation, vil blive begrænset af forbuddet mod import af en række fødevarer,« skriver centralbanken i sin nyeste kvartalsrapport om penge- og kreditpolitikken, der blev offentliggjort i sidste uge.

Det er kun en uge siden, at koncernchefen for Ruslands største bank, Sberbank, forudsagde, at den dybe recession vil fortsætte i 2016, hvis ikke regeringen indleder reformer.

»Økonomiens tilstand vil blive forværret,« sagde han ifølge TASS.

»Hvis der ikke sker en kursændring i form af reformer, vil økonomien blive dårligere. Hver dag, reformerne udskydes, vil forlænge denne krise,« sagde Sberbank-chef Herman Gref, som er tidligere økonomiminister.