Rusland er blevet den store joker for dansk erhvervsliv

Dansk erhvervsliv har set under ét ikke meget på spil i Ukraine, men den højspændte situation skaber udbredt bekymring for udviklingen på det vigtige russiske marked.

Foto: Alexander KHUDOTEPLY

Spændingerne omkring Ukraine er taget til time for time de seneste dage, og det samme er dansk erhvervslivs bekymring over udviklingen i Rusland. En bred vifte af danske virksomheder har store interesser på spil i Rusland, og udviklingen har de seneste dage skabt udpræget nervøsitet blandt investorer.

Markederne talte mandag deres tydelige sprog om uro og usikkerhed, da det russiske aktiemarked blev sendt ned med 10,8 procent. Den russiske rubel faldt mandag til et historisk lavpunkt over for euroen, og usikkerheden om Ruslands økonomi og samhandel med Vesten kan mærkes af alle danske virksomheder med store forretninger i Rusland.

»I Rusland har vi fire fabrikker, og vi følger situationen meget nøje. Det russiske marked kan naturligvis blive påvirket af et tilbageslag i økonomien, men jeg tror ikke, at vi vil være dem, der bliver først ramt. Vi er nok mindre sensitive end virksomheder i mange andre brancher,« siger finansdirektør i Rockwool International, Gilles Maria.

Ukraine uden reel betydning

Mens Rusland er et vigtigt marked for Rockwool, er salget i Ukraine uden reel betydning for den samlede forretning. Det samme gør sig gældende for de fleste andre danske virksomheder, og erhvervslivets opmærksomhed er derfor naturligt samlet om det russiske marked frem for det ukrainske.

De fleste store danske virksomheder er fortsat tilbageholdende med at udtale sig om den risikable situation, der er opstået, efter at væbnede russiske styrker i weekenden er rykket ind på Krim-halvøen. Carlsbergs kommunikationsdirektør, Jens Bekke, nøjes med at fastslå, at bryggerikoncernen »følger situationen meget nøje,« og at man har »stor fokus på sikkerheden på bryggerierne i Ukraine«. Han ønsker ikke at spekulere i, hvad konflikten kan betyde i Rusland, der er Carlsbergs i særklasse største marked. Markedets reaktion fortæller dog meget om den aktuelle usikkerhed, da Carlsberg-aktien førte an i aktiefaldene blandt de store danske virksomheder med et fald på 5,3 procent.

I erhvervsorganisationen Dansk Industri fastslår afsætningspolitisk chef Peter Thagesen, at der »naturligvis er grund til bekymring, når konflikten eskalerer, som vi har set det«. Han peger på, at det kan få betydning for store danske investeringer og dansk eksport, hvis Rusland i et worst case-scenario bliver isoleret i det internationale samfund. Han tror dog ikke, at det vil ske, men alene en fortsættelse af den nuværende højspændte situation kan få mærkbar indflydelse på investeringerne og samhandlen.

»Markedernes reaktion viser jo også med al tydelighed, at situationen er alvorlig. De store danske virksomheder med investeringer derovre forsyner lokalmarkederne, og det vil de blive ved med. Men de kan naturligvis også blive påvirkede, hvis der kommer vidtrækkende handelssanktioner,« siger Peter Thagesen.

Fortsætter som planlagt i Ukraine

I Danmarks største virksomhed, A.P. Møller - Mærsk, der bl.a. har forretninger i Ukraine via Maersk Line og Damco, ønsker man ikke at kommentere, hvilke økonomiske risici man ser ved konflikten. Men i et skriftligt svar fra Mærsk-gruppens kommunikationsafdeling fastslår virksomheden, at den ukrainske forretning indtil videre fortsætter som planlagt:

»Maersk Line vil fortsat anløbe havnene i Odessa, Yuzhny og Illichivsk. Vi følger situationen tæt og er parat til at træffe de nødvendige foranstaltninger i forhold til vores medarbejderes sikkerhed.«

FLSmidth melder om »business as usual« indtil videre, og kommunikationschef Jesper B. Larsen vil ikke spekulere i, hvordan det russiske marked kan blive påvirket.

Trods den omfattende markedsuro venter de fleste investorer ikke, at situationen vil ende med en omfattende handelsblokade. I så fald havde faldet på de vestlige aktiemarkeder været langt større.

»Det er vores overordnede forventning, at turbulensen bliver relativt kortvarig. Ingen har interesse i en stor handelsblokade. Men det er klart, at geopolitisk usikkerhed altid vil føre til uro på markederne. De russiske aktiver dykker, og investorerne søger mod de sikre havne og sikre udbytteaktier,« siger aktieanalysechef i Sydbank, Bjørn Schwarz.