Rusland bringer arktisk olielicens på banen

Rusland overvejer nu at tillade vestlige virksomheder at eje olielicenser i de arktiske farvande.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er et modigt træk, som kunne gøre verdens næststørste producent af råolie meget mere attraktiv for udenlandske investorer. Det skriver avisen Financial Times.

Forslaget ville ikke alene give udenlandske investorer mulighed for at stå for driften af offshore-projekter, men også give udenlandske investorer adgang til produktion og mulighed for at blive medejere af licenserne. Det fortæller energiminister Alexander Novak til Financial Times.

På den måde indebærer forslaget et radikalt afbræk fra den mangeårige politik om kun at give offshore- efterforsknings licens er til statsejede virksomheder som Gazprom og Rosneft.

Tim Dodson, som er chef for efterforskning hos norske Statoil, ville tage varmt imod forslaget, fordi det ville simplificere strukturen for store investeringer i Rusland og ligne den vanlige model bedre.

Novak fortæller Financial Times, at ideen allerede har været oppe at vende i energiministeriet, men at ingen endelig konklusion endnu er nået. Det ville kun være virksomheder, som er miljømæssigt sikre, teknologisk avancerede og økonomisk stabile, som vil kunne kvalificere sig til en olielicens.