Rusland åbner for dansk eksport af biprodukter

EU og Rusland er mandag blevet enige om en mindre åbning i handlen med biprodukter fra svin.

Læs mere
Fold sammen

Det er næsten et år siden, at Rusland lukkede for importen af svinekød fra EU på grund af et udbrud af afrikansk svinepest i Polen og Litauen, men nu ser det ud til, at russerne bløder en smule op for den danske eksport af biprodukter.

I hvert fald er det lykkedes EU-kommissionen at forhandle en aftale på plads med Rusland, som betyder, at eksporten af biprodukter fra Danmark formentlig kan genoptages i det første halvår af 2015.

»På nuværende tidspunkt er det meget svært at vurdere både tidshorisonten og effekten af aftalen. For inden eksporten af blandt andet svinelever og svinehjerter kan genoptages, skal der først forhandles en overordnet aftale på plads mellem Rusland og Danmark. Derefter skal hvert enkelt produktionsanlæg inspiceres og godkendes af de russiske fødevaremyndigheder,« siger Søren Tinggaard, der er underdirektør i Danish Crowns eksportafdeling.

»Når det så er på plads, kan vi genoptage salget af biprodukter. Derfor forventer vi, at det vil tage nogle måneder, inden vi har godkendelser, og de første ordrer på plads,« siger Søren Tinggard i en pressemeddelelse.

Aftalen mellem EU og Rusland giver de enkelte EU-lande mulighed for at forhandle individuelt med Rusland om en ophævelse af forbuddet mod import af svinekød fra EU. Aftalen er derfor ikke en lempelse af den embargo, Rusland indførte i august forrige år, men derimod en åbning for en række biprodukter, der ikke er omfattet af embargoen, oplyser Danish Crown.

»Det er absolut et skridt i den rigtige retning, men der er stadig langt til en normalisering af eksporten til Rusland. Aftalen gælder udelukkende biprodukter, så eksempelvis kamme, bove, nakker og skinker er ikke omfattet. Samtidig er den russiske valuta svækket mærkbart gennem de seneste måneder, så man kan frygte, at købelysten fra russisk side vil være begrænset,« siger Søren Tinggaard.