Rublen i frit fald får russerne til at købe vildt ind af iPhones

Mens den russiske valuta styrtdykker, tordner salget af iPhones i disse dag i vejret i Rusland.

Foto: MAXIM SHEMETOV.
Læs mere
Fold sammen

Flere af de største forhandlere af Apple-produkter i Rusland må i øjeblikket konstatere, at der er god plads på hylderne. For salget af visse iPhones er steget helt eksplosivt de seneste få dage og flere forhandlere må melde udsolgt.

Det skriver Bloomberg News.

Det tårnhøje russiske salg af iPhones hænger sammen med det styrtdyk rublen har foretaget sig de seneste få dag. Et nærmest frit fald har betydet, at rublen nu befinder sig under det rekordlave niveau, som valutaen ramte, da den russiske finansielle krise var allerværst i december 2014.

Priserne på særlige forbrugsvarer har endnu ikke tilpasset sig til valutaens styrke over for dollaren. Lige nu koster en dollar 86 rubler, hvor den i oktober kun kostede 61 rubler.

»Vi oplever en mangel på særlige iPhone 6 modeller, hvor vi simpelthen ikke kan følge med efterspørgslen. Særligt de seneste to dages fald i rublens værdi har sat yderligere gang i salget,« forklarer Maria Zaikina, der er talskvinde for forretningskæden Svyaznoy, der har mere end 2800 forretning spredt ud over Rusland.

Også hos den konkurrerende butikskæde re:Store har man oplevet et usædvanligt højt salg i de seneste dage.

Forklaringen på rublens vilde udsving, findes i olien. Det er den faldende oliepris, der driller stabiliteten i det store land mod øst og gør dens valuta til en af de mest volatile i verden med store udsving.