Rublen banket i bund efter nedgradering til 'skrald'

Kreditvurderingsinstituttet Standard & Poor's har skabt rystelser på de russiske finansmarkeder ved at barbere landets rating ned til 'junk'.

Foto: MAXIM SHIPENKOV. Tirsdag: I tirsdags skabte kreditvurderingsinstituttet Standard & Poor's rystelser på de russiske finansmarkeder ved at barbere landets rating ned til 'junk'.
Læs mere
Fold sammen

Det historiske dyk i olieprisen og udsigt til flere sanktioner med baggrund i kamphandlingerne i det østlige Ukraine har presset Ruslands kreditvurdering helt i bund.

Standard & Poor's kappede mandag et enkelt, men meget afgørende nøk af landets kreditvurdering.

Med nedgradering fra BBB- til BB+ krydser russiske obligationer nemlig grænsen fra såkaldt 'investment grade', som er investeringer af god kvalitet til 'junk' - skrald.

Hos de to andre toneangivende kreditvurderingsbureauer, Moody's og Fitch, ligger Rusland fortsat lige over junkgrænsen, hvilket gør S&P's nedgradering endnu mere betydningsfuld.

Og reaktionen har været voldsom.

Umiddelbart efter meddelelsen fra S&P faldt rublen til det laveste niveau i seks uger - og bevægelsen nedad er fortsat tirsdag morgen. Mandag faldt også aktierne i det toneangivende russiske Micex-indeks med 1,8 procent, men tirsdag morgen ligger de med en lille stigning formentlig pga. valutafaldet.

Over for Bloomberg vurderer en analytiker i UralSib Capital i Moskva, at den russiske centralbank vil gribe ind for at bremse rublens fald, måske allerede tirsdag.

Sidste år brugte den russiske centralbank 88 milliarder dollar - 583 milliarder kroner, - på at forsvare rublen, mens renten i december blev hævet med 6,5 procentpoint med samme formål. Nedgraderingen mandag kan blive en medvirkende faktor til at renten holdes oppe i længere tid end oprindeligt planlagt - med alvorlige konsekvenser for resten af økonomien.

Forventningen i markedet er en uændret rentesats også efter centralbankens møde i januar.

Russisk økonomi ventes at skrumpe 3,5 procent i 2015.

Særligt bankerne kan blive ramt hårdt af den opblussede finansielle tumult.

»De finansielle selskaber vil blive ramt markant hårdere, fordi deres porteføljer og balancer svækkes af den faldende rubel og forringelsen af aktiver,« siger UralSib Capitals Slava Smolyaninov.

Nedgraderingen fra Standard and Poor's er begrundet med advarsler fra USA og EU om nye sanktioner efter weekendens eskalering af kamphandlingerne i det østlige Ukraine samt de historiske fald i olieprisen var over 110 dollar per tønde til under 50 siden sommer.