Ros til ny IT-styrelse og håb om fjernelse af monopol

Ny IT-satsning: IT-minister Helge Sander (V) får ros for at nedlægge Telestyrelsen og Statens Information og i stedet oprette én samlet styrelse. IT- og telebranchen håber, det vil målrette arbejdet for IT, så der bliver ryddet op på teleområdet.

Nedlæggelsen af Telestyrelsen og Statens Information til fordel for en ny, stærk styrelse får ros. Tiden er løbet fra den nuværende Telestyrelse, mener flere i telebranchen, og de håber nu, at den borgerlige regering vil sikre teleselskaberne at de sidste rester af det gamle monopol på teleområdet fjernes.

»Jeg mener, man nu skal tage skridtet fuldt ud. Læg telereguleringen helt ind under Konkurrencestyrelsen og lad den i stedet sikre, at vi får en reel, fri konkurrence på teleområdet, hvor andre end TDC kan tjene penge,« siger teleanalytiker John Strand.

Det sker efter, at minister for videnskab, teknologi og udvikling, Helge Sander (V), som Berlingske Tidende skrev lørdag, vil nedlægge de to institutioner og oprette én ny, stæk IT- og Telestyrelse. Den nye styrelse er klar 1. april i år.

Ministeren vil bruge den nye styrelse til at gennemføre regeringens visioner på IT-området med digital signatur, en offentlig forvaltning, som også fungerer på nettet, ny hjemme-PC-ordning og en regulering af teleområdet.

»Telestyrelsen har direkte sagt, at de ikke interesserer sig for, om teleselskaberne tjener penge på det danske marked. Det vil ramme dem som en boomerang, for hvis de konkurrerende teleselskaber ikke tjener penge, som vi ser, det er tilfældet i dag, så har vi ingen fri telekonkurrence om fem år, for så er flere af konkurrenterne lukket,« siger John Strand.

Som nævnt øverst, så har Telestyrelsen bedt Konkurrencestyrelsen om at undersøge, om TDC misbruger sin dominerende stilling på markedet, når det gælder udviklingen af bredbånds-internet, ADSL.

Det sker efter, at Telestyrelsen har holdt møder med TDCs konkurrenter, der har klaget over, at de ikke har samme vilkår som TDC , og at TDC udnytter, at de ejer telefonnettet i jorden, til egen vinding. Men indgrebet kommer sent, mener en af konkurrenterne, italienske Tiscali.

»TDC har været en meget stor hæmsko for en reel fri konkurrence på bredbåndsmarkedet, og det er da glædeligt, at det langt om længe er gået op for Telestyrelsen,« siger Jes Hviid Mikkelsen, kommunikationsdirektør hos Tiscali Danmark. Han mener, at den nuværende Telestyrelsen har været for længe om at skabe reel konkurrence på telemarkedet. Hos Dansk Industris fælles IT-organ, ITEK, hilser man også den nye styrelse velkommen.

»Vi mener, det er en meget god idé at kaste kortene op i luften og få dem blandet på en anden måde,« siger direktør for ITEK, Tom Togsverd.

Han håber, at en fælles IT-styrelse kan få flere konkrete initiativer sat i gang på IT-området, og han ser den nye styrelse som et udtryk for, at IT nu er kommet helt til tops i den ny regering.