Ros til dansk økonomi fra IMF og vismænd

Der er meget godt og kun ganske lidt skidt at sige om dansk økonomi, mener IMF, og en dansk vismand er enig.

Læs mere
Fold sammen
Danmark er et økonomisk mønsterland, der lyser op på stribevis af områder, og som klarer sig markant bedre end mange andre - også europæiske lande.

Vi er eksempelvis kommet bedre gennem den globale afmatning siden 2000. Vi er også rustet godt til den økonomiske fremgang, som ventes over de kommende år i Europa. Danmark forbereder sig også på fornuftig vis til den stigning i antallet af ældre, som venter forude. Foregangsland er vi også, når det handler om at sikre høj beskæftigelse, god offentligt service, og selv forårspakken - som fik kritik af Nationalbanken og vismændene - med lavere skatter, er et godt udtænkt indgreb, der trækker dansk økonomi ud af flere års dødvande.

Det er selveste IMF - den internationale valutafond - som roser dansk økonomi nærmest til skyerne med direkte smigerende formueleringer.

Økonomisk vismand og professor ved Handelshøjskolen i København, Jan Rose Skaksen, mener dog ikke, at IMFs ros til Danmark kan opfattes som værende i strid med, hvad de har sagt.

»Vi er meget enige med IMF. De roser forårspakken, fordi den indeholder mere strukturelle ting, altså lavere personskatter, som øger lysten til at arbejde, og det er vi helt enige i. Derimod siger IMF, at man ikke kan finjustere og fintune den økonomiske politik, og dermed styre økonomien meget nøje. Også det er vi helt enige i. Så der er ikke nogen uoverensstemmelse på det punkt,« siger Jan Rose Skaksen.

Sætte topskatten ned
Chefanalytiker Steen Bocian fra Danske Bank siger også, at forårspakken trods alt er et meget lille økonomisk indgreb, når det ses udefra.

»De meste af de lavere skatter betaler danskerne jo selv, ved at give afkald på SP-opsparingen. I stedet for at spare dem op på en pension, udbetales pengene nu som løn, der så beskattes. Og hvis forårspakken kan være med til at vende psykologien i økonomien til det lidt mere positive, er det kun godt,« siger han.

IMF har også før rost Danmark, men de peger også på, at vi skal arbejde med at skabe større konkurrence i økonomien, få folk til at forlade arbejdsmarkedet senere end nu, og sætte topskatten yderligere ned, så den økonomiske fordel ved at knokle stiger.

IMF-økonomerne vurderer også, at regeringen har gode muligheder for at leve op til kravene i den økonomiske 2010-plan, især hvis der gennemføres reformer på såvel arbejdsmarkedet og varemarkedet med større konkurrence. Så hylekoret af utilfredse danske økonomer får bestemt ikke opbakning fra IMF, der nærmest er begejstret for vores lille danske økonomi - Nordens Schweiz.