Rom frygter at blive ruineret af ruiner

Rom beder om bidrag og hjælp til udgravninger, restaurering af dele af Colosseum samt reparation af springvand og akvædukter.

Foto: MAURIZIO BRAMBATTI. Rom beder om bidrag og hjælp til udgravninger, restaurering af dele af Colosseum samt reparation af springvand og akvædukter.
Læs mere
Fold sammen

Rom har udstedt et SOS på 500 millioner euro til virksomheder, velhavende filantroper og egne borgere for at hjælpe med genopretning af mange af byens historiske steder. Rom kan ikke magte opgaven alene på grund af en gæld på 12 mia. euro.

Det skriver The Guardian.

»Vi har brug for hjælp til at sikre, at Rom fortsætter med at være et referencepunkt i form af skønhed for hele verden,« siger Fransesco Paolo Tronca, som blev udpeget af regeringen i slutningen af sidste år til at være Roms borgmester.

Tronca indrømmer, at der skal kæmpes for at genvinde tilliden fra byens borgere efter omfattende korruptionsskandaler i den kommunale administration, men han har haft held med en del vellykkede initiativer. Blandt andet andet har kendte luksusmærker været med til at finansiere prestigefyldte renoveringsprojekter i byen. For eksempel har modehuset Fendi sponsoreret rengøringen af Trevi-fontænen, og luksusjuveleren Bulgari betaler for vedligeholdelsen af den Spanske Trappe.

I kølvandet på disse projekter har byen udarbejdet en ny to-do liste, som altså er prissat til næsten 500 mio. euro. Projekterne omfatter blandt andet nye udgravninger og genoprettelsen af de gladiator-skoler, som ligger i nærheden af Colosseum. En donation på 600.000 euro vil gøre det muligt at reparere en akvædukt, som leverer vand til Trevifontænen. Men mindre kan også gøre det. Ønsker man for eksempel at blive viet i ruinerne omkring Trajans søjle koster det 300 euro, som går til vedligeholdelse af byens mange historiske monumenter.