Robotter erstatter billig kinesisk arbejdskraft

Den billige arbejdskraft er på vej ud, og maskinerne er på vej ind. Kina bliver inden få år det land i verden med flest industrielle robotter.

Terry Gou (tv.), der er direktør i Foxconn Technology Group, møder robotten »Pepper« på en teknologimesse i Japan sidste år. Foxconn vil lade robotter afløse flere og flere mennesker på deres 12 fabrikker rundt om i Kina, der producerer elektronik til verdensmarkedet. Foto: Toru Yamanaka/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hele verdens fabrikshal.

Billig produktion har i årtier været et kinesisk trumfkort i den globale kamp om internationale investeringer og arbejdspladser. Sikret ved hjælp af lave lønninger og en enorm arbejdsstyrke. Med stor succes for både Kina og udenlandske selskaber.

Taiwanske Foxconn er et klassisk eksempel. Virksomhedens 12 fabrikker på det kinesiske fastland har omkring en million ansatte. Deres arbejdsdag finder sted ved samlebåndet som en del af en produktionskæde, hvor slutresultatet hedder iPhone, Xbox, BlackBerry og Wii.

Men Foxconn har et problem. De lave lønninger er ikke længere nær så konkurrencedygtige. Og forsøget på at holde omkostningerne nede har ført til skandaleafdækninger af ekstreme arbejdsforhold og selvmord blandt de ansatte.

I sidste måned afslørede virksomhedens direktør en plan, der på dramatisk vis skal gøre Foxconn mindre afhængig af kinesisk arbejdskraft. Inden for tre år vil han automatisere 70 procent af produktionen. Maskiner skal i stedet udføre arbejdet. Robotteknologi er fremtiden for elektronikgiganten, forklarede direktøren. Og han er langtfra den eneste, der ser det som en nødvendighed at automatisere processerne ved de kinesiske samlebånd.

Ifølge brancheorganisationen International Federation of Robotics (IFR) overhalede Kina sidste år Japan og blev dermed det største globale marked for salg af industrielle robotter.

Ud af de 225.000, der blev solgt på verdensplan, blev 56.000 solgt i Kina. Dermed er Kina godt på vej til at blive det land i verden med flest installerede industrirobotter, hvilket IFR forventer vil ske inden 2017. Efterspørgslen på robotteknologi i Kina er de seneste år skudt i vejret i et tempo, de færreste havde forudset. Det skyldes en blanding af flere faktorer.

Maskinerne overtager arbejdet

Den kinesiske arbejdsstyrke skrumper, lønningerne stiger, og mange yngre kinesere vil hellere fortsætte med at studere end at tage et lavtlønnet og fysisk krævende job. Samtidig er mange kinesiske virksomheder blevet dygtigere til at udnytte nye teknologier frem for manuel arbejde.

For nogle virksomheder har løsningen været at flytte produktionen til andre lande i Asien, hvor arbejdskraften i dag er væsentligt billigere end i Kina. Andre vælger at blive i Kina for fortsat at være tæt på det vigtige kinesiske marked.

For mange af dem vil det i stigende grad blive relevant at lade maskinerne overtage flere opgaver. Det har givet fulde ordrebøger hos nogle af verdens største producenter af robotteknologi.

Den stigende efterspørgsel fik i sommeren 2013 også danske Universal Robots til at oprette en afdeling i Kina. Indtil videre er det blevet til flere hundrede solgte robotter til både kinesiske og udenlandske kunder. General manager, James Taylor, forventer at fordoble salget i løbet af 2015.

»Mit indtryk er, at der i den kinesiske regering er stor forståelse for, at man er nødt til at blive mere konkurrencedygtig. Før skete det ved at flytte produktionen til billigere dele af landet, men det er ikke længere nok,« forklarer han om udviklingen på det kinesiske marked.

Universal Robots fremstiller en robottype, der er mindre, mere fleksibel og nemmere at programmere end de fleste andre robotter på markedet. En af firmaets kunder er den danske maskinfabrik Ejsen, der fremstiller aluminium- og plastdele. Ejsen har 80 ansatte på virksomhedens produktionsanlæg tæt ved Shanghai. De har de seneste år fået selskab af både danske og kinesiske robotter. Mindre produktioner klares stadig manuelt, mens robotterne bruges til større og tungere masseproduktion.

»Den sidste robot, vi installerede, erstattede ni mand,« siger direktør Klaus Hansen. De i alt seks robotter er ikke nødvendigvis billigere i drift, men de er med til at øge produktiviteten.

»For os handler det mest om kvalitet og om at øge produktiviteten, så vi kan fremstille flere produkter pr. kvadratmeter,« forklarer Klaus Hansen.