Robotter bliver mere tilgænglige

<B>Robotter. En standardisering af robotter er under opsejling og det betyder, at teknologien fremover bliver langt mere tilgængelig for især mindre og mellemstore virksomheder.</B>

Produktionsrobotter i danske virksomheder kan se frem til at blive et helt igennem normalt værktøj på linje med boremaskinen. Det spår robotekspert. Forudsætningen er dog, at leverandørerne af de moderne robotter skal ensrettes deres produkter så de kan integreres med hinanden.

Den forudsætning har nu fået ekstra næring, efter giganten Microsoft er trådt ind på robotmarkedet med netop standardisering som erklæret mål.

- Jeg er meget optimistisk. Hvis der er nogle, som kan gøre det, er det vel Microsoft, siger professor Ole Madsen fra Institut for Produktion ved Aalborg Universitet.

Microsoft og ikke mindst Bill Gates har i hvert fald CV'et i orden. For koncernen har tidligere haft succes med at standardisere et helt marked. Styresystemet Windows har de seneste 20 år været standard på langt de fleste pc-producenters produkter. Og robotmarkedet i dag har visse fællestræk med computermarkedet for 20 til 30 år siden, hvor computerproducenterne udviklede deres helt egne programmeringssprog. Det blev dyrt og upraktisk for slutkunden.

- Problemet med produktionsrobotter i dag er, at man har et program, der kan styre en robot. Men køber man en ny robot fra en anden leverandør, kan man ikke bruge det samme program. Man skal ud og investere i et nyt program, og derefter på kursus for at lære at benytte det, forklarer professor Ole Madsen.

Det er både en dyr og besværlig fornøjelse, som hæmmer udbredelsen af robotter i danske virksomheder. Ole Madsen forudser, at et stigende antal virksomheder inviterer robotterne indenfor, hvis en standardisering bliver en realitet.

Billigere for virksomhedenOg det bliver den, hvis man spørger robotvirksomheden og Microsoft samarbejdspartneren, den danske virksomhed Camelot.

- Vi forventer helt klart, at der kommer en standardisering. På sigt bliver det billigere for virksomhederne fordi, det bliver langt nemmere at integrere nye robotter i den eksisterende infrastruktur, siger direktør for Camelot, Lars Fleckenstein.

Camelot Robotics er blevet samarbejdspartner med Microsoft, fordi den Hillerød baserede virksomhed er en af de få i verden, der kan udvikle programmeringssystemer, som kan simulere robotter i 3D. På den måde kan en virksomhed på forhånd udregne effekten af at ændre en robots produktionsmønstre.