Robotindustrien buldrer fremad, men mangel på arbejdskraft kan sætte en prop i væksten

Robotindustrien er i hastig vækst og kan meget vel blive den næste branche, hvor en enkelt virksomhed kommer til at beskæftige 1.000 medarbejdere. Men en samlet branche frygter, at særligt manglen på højtuddannet og erfaren arbejdskraft kan sætte utidig stopper for vækstrejsen.

De såkaldte cobots fra Universal Robots er samarbejdende robotter, der kan aflaste de ansatte ved tunge løft, ryk og andet nedslidende arbejde, samtidig med at produktionen kan effektiviseres. Fold sammen
Læs mere
Foto: Universal Robots

Damvad Analytics har lavet en analyse af den danske robotbranche. Her kom de frem til, at industrien samlet beskæftiger omkring 8.500 mennesker, som omsætter for 18 milliarder kr.

Såfremt sektorens stejle vækstkurve fortsætter i samme tempo frem mod 2025, vil industrien beskæftige 25.000 mennesker – en seksdobling af beskæftigelsen på bare seks år – hvilket forventes at øge omsætningen til 52 milliarder kr.

67 virksomheder i den danske robot-, drone- og automationsindustri står nu skulder ved skulder og beretter i en pressemeddelelse om en række knaster, der står i vejen for, at vækstrejsen kan fortsætte ufortrødent.

Hos mange danske virksomheder er det ikke en bugnende ordrebog, der hungres efter. Den har de allerede. Det, de mangler – og i endnu højere grad frygter at mangle i fremtiden – er arbejdskraft. Højtuddannet, specialiseret og erfaren arbejdskraft, vel at mærke.

Robotindustrien efterspørger allerede i dag mere kvalificeret arbejdskraft, og man forventer, at det vil blive en tiltagende udfordring i takt med den forventede vækst i branchen.

Beløbsordningen er den største udfordring

Beløbsordningen, der tilskriver, at man som udenlandsk arbejdskraft skal tjene mindst 426.985 for at få tilladelse til at bo og arbejde i Danmark, er blot et af de elementer, der af industrien opleves som et benspænd for vækstpotentialet.

»Der er to slags medarbejdere, som vi efterspørger lige nu. Den ene er yngre mennesker, som vi fint kan rekruttere fra universiterne her i landet. Men de veluddannede og erfarne medarbejdere, som vi også efterspørger, har vi svært ved at hente ind fra udlandet. Her gør både beløbsordningen og bureaukratiet det bestemt ikke nemmere,« siger Jürgen Von Hollen, adm. direktør i Universal Robots.

»Vi ansatte næsten 200 mennesker sidste år, så for en virksomhed som os betyder barriererne for udenlandsk arbejdskraft enormt meget,« siger Jürgen Von Hollen, adm. direktør for Universal Robots. Fold sammen
Læs mere
Foto: Universal Robots.

Universal Robots er den p.t. største danske robotsucces. Virksomheden har base i Odense og blev i 2015 solgt til en amerikansk elektronikgigant for næsten to milliarder kr. Universal Robots, der fik et overskud på 221 millioner kr. i 2018, kan meget vel blive den næste danske virksomhed med over 1.000 ansatte, hvis den nuværende vækst fortsætter.

Den odenseanske virksomhed er markedsledende på verdensplan inden for såkaldte cobots – på dansk samarbejdende robotter – robotarme, der kan tilføres forskellige typer »hænder«, en skæremekanisme, skruemaskiner eller andet. Inden for netop denne type robotter er Danmark med Universal Robots i spidsen markedsledende med en global markedsandel på omkring 50 pct.

Skaber vækst på tværs af Danmark

Virksomhederne i robot- og automationsindustrien er fordelt over hele landet med den største koncentration af produktionsvirksomheder placeret i den såkaldte »robotklynge« i Odense, hvor Universal Robots også holder til.

Men de virksomheder, der laver robotterne er blot én del af den danske milliardindustri. Rådgivere, forhandlere og såkaldte integratorer er spredt mere udover det danske landskab.

Damvad Analytics vurderer, at robot- og automationsindustriens samfundsøkonomiske betydning rækker langt udover den årlige omsætning og beskæftigelse, som bliver skabt af virksomhederne internt i industrien.

Hver gang en virksomhed sælger en robot har den forinden fået leveret eksempelvis gearkasser, metalvarer og elektronikdele fra andre virksomheder, og det beløber sig til en samlet omsætning hos underleverandører på 9,9 milliarder kr.

Robotter producerer robotter

Danmark er et land, hvor lønniveauet ofte er så højt, at produktion her i landet ofte afspejles i prisniveauet, men det problem er Universal Robots kommet udenom ved at bruge sine egne robotter i produktionen af flere robotter.

»Vi samler alle vores robotter i Danmark, hvilket omkostningsmæssigt er langtfra det mest effektive sted, man kunne gøre det. Men vi kan gøre det både effektivt og til konkurrencedygtige priser, når vi bruger vores egen automatiseringsteknologi i form af samarbejdende robotter,« siger Jürgen Von Hollen, adm. direktør i Universal Robots.

Virksomheder i fremstillingsindustrien, som robotproducenterne også selv hører under, kan med hjælp fra robotter øge produktiviteten per medarbejder, hvilket gør den enkelte virksomhed i stand til at skabe større værdi for samfundet.

»Det viser, hvordan den rette teknologi kan være altafgørende for at opnå de konkurrencemæssige fordele, som ofte er dybt nødvendige. De fleste produktionsvirksomheders konkurrenter ligger ikke bare rundt om hjørnet, men derimod i Kina eller Indien som har et betydeligt lavere lønniveau, men teknologien giver os mulighed for at følge trop,« siger Jürgen Von Hollen.