Risiko for saudiarabisk devaluering

Saudi-Arabien har store problemer i forbindelse med, at olieprisen ligger og roder under 40 dollar per tønde. Og det kan ende med, at landet devaluerer sin valuta riyal (SAR). Det skriver Nordea i en analyse.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLOS JASSO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Valutaen har været bundet op på dollarkursen siden 1980'erne, påpeger Nordea, og det har givet valutaen en masse troværdighed. Der går omkring 3,75 SAR på en dollar.

- Saudi-Arabien er en vigtig råvareproducent, og landet har lige nu enorme underskud i den offentlige sektor. Allerede nu er der et vist pres på SAR, men der kan være mere på vej, skriver Nordea i analysen.

Det er ikke kun saudierne, der er under pres. Det samme gælder for en lang række emerging markets, da råvareproducenter med ufleksible valutakurser vil være nødsaget til at absorbere ændringer i råvareprisen i realøkonomien.

Saudi-Arabiens eksport af råvarer udgør mere end 40 pct. af bruttonationalproduktet, hvis man ser på årene fra 2010 til 2013.

Nordea venter, at det offentlige underskud vil gå fra at være et tocifret overskud i 2012 til et ventet underskud på mere end 20 pct. af BNP i år.