Rigmanden fik beslaglagt sin bank – er præsidenten nu hans nikkedukke?

Den ukrainske rigmand Igor Kolomoiskij kæmper for at få fingrene i den bank, regeringen tog fra ham, fordi han angiveligt havde taget milliarder fra kassen. Hvis han genvinder banken, er det et tegn på, at han styrer landets præsident.

Den ukrainske rigmand Igor Kolomoiskij er dybt involveret i en sag om svindel med milliarderne i landets største bank. Samtidig gemmer han sig i kulissn bag den nyvalgte præsident Volodimir Zelenskij. Spørgsmålet er, hvor stor magt han egentlig har. Fold sammen
Læs mere
Foto: Valentyn Ogirenko/Reuters/Ritzau Scanpix

»Penge.«

Sådan lød den ukrainske rigmand Igor Kolomoiskijs korte og koncise svar på, hvordan man finder den hurtigste vej til at løse problemer og genoprette forliste forhold.

Det var vel at mærke et spørgsmål, han stillede sig selv, da han for nylig blev interviewet om Ukraines forhold til nabolandet Rusland.

Med svaret satte han sig selv i scene som en mand, der kender til sedlernes magt og ikke er bange for at tale højt om den. Kolomoiskij er nemlig en af Ukraines mest magtfulde mænd – og en af de største økonomiske støtter bag den ukrainske præsident, Volodimir Zelenskij, der overtog embedet i maj.

Forbindelsen mellem de to mænd er væsentlig for Ukraines politiske situation. For jo stærkere båndet er mellem dem, desto mere magt har Kolomoiskij, og desto mindre selvstændighed har Zelenskij.

Hvorvidt Kolomoiskij egentlig er manden, der i kulissen trækker i trådene og styrer præsidenten som sin nikkedukke, kan meget vel blive afgjort, når flere forskellige retssager, der involverer Kolomoiskijs rolle i et svindelnummer, skal afgøres.

Stjålet fra pengekassen

Hele humlen drejer sig om Ukraines største bank, Privatbank, som Kolomoiskij var med til at stifte i 1992. Banken voksede med hastige skridt, Kolomoiskij fik milliarder mellem hænderne og investerede dem i olie-, gas- og flyselskaber.

Igor Kolomoiskij

»Hvis jeg ser på mig selv, som resten af verden gør, så ser jeg mig selv som et monster, en dukkefører – den, der fører Zelenskyj.«


Men så kom den økonomiske nedtur. I 2016 var Privatbank på nippet til at gå konkurs. Kolomoiskij blev beskyldt for at have taget milliarder af kassen, og det fik Ukraines daværende regering til at beslaglægge banken.

Regeringen betalte knap 38 mia. kroner for at redde banken og hele Ukraines økonomi fra at blive slået ud af kurs. Kolomoiskij mistede sin ejerandel og måtte flytte til Schweiz og senere til Israel. Siden har han afvist alle beskyldninger og mener, at regeringens beslaglæggelse af hans bank var dybt ulovlig.

Og her træder præsident Zelenskij så ind på scenen igen. Præsidenten har en fortid som komiker i en TV-serie, som blev sendt fra en TV-kanal ejet af Kolomoiskij.

Tilfældet ville, at Kolomoiskij bosatte sig igen i Ukraine, kort efter at Zelenskij blev valgt som præsident.

Præsidentens dukkefører

De to magtfulde mænds forhold skaber bekymringer. Den Internationale Valutafond (IMF) har trukket sin økonomiske støtte til Ukraine, fordi den mener, at præsidenten ikke gør nok for at få Kolomoiskij til at tilbagebetale de penge, som han menes at have svindlet Privatbank for.

Rådgivere i Det Hvide Hus har peget på, at forbindelsen mellem de to er afgørende for, om Zelenskij egentlig har mulighed for at handle selvstændigt. De peger på, at hvis det lykkes Kolomoiskij at genvinde sit ejerskab over Privatbank, har Zelenskij haft en finger med i spillet.

Til det har Kolomoiskij sagt, at han ikke har skjult indflydelse på præsidenten, men at han sagtens kunne få det, hvis han ville.

»Hvis jeg ser på mig selv, som resten af verden gør, ser jeg mig selv som et monster, en dukkefører – den, der fører Zelenskij,« udtalte han i et interview og tilføjede:

»Og jeg kan gøre det til virkelighed.«